Det er i hvert fall riset bak speilet til Tromsø Jeger og Fiskeforening (TJFF).

Dersom skytterne ikke får avklart om, når og hvor de kan flytte hagleskytingen vil de forholde seg til avtaler man har meg grunneierne i Tromsdalen – og den avtalen strekker seg 18 år fram i tid.

Les også: Vil bygge samekafé i Tromsdalen

Skal møte politikerne

Det er planlagt et møte mellom den politiske og administrative ledelsen i kommunen og TJFF i nær fremtid. Da skal man drøfte den videre fremdriften når det gjelder avvikling av skytevirksomheten i Tromsdalen.

– Vi ønsker i utgangspunktet å flytte fra Tromsdalen med hele vår virksomhet – slik vi har gjort med rifleskytingen. Men for hagleskytingen så har vi ingen alternativer enn Tromsdalen, sier Per-Ivar Gamst, leder i TJFF til iTromsø.

Les også: Kjoselvdalen skytebane koster likevel millioner

Må til Målselv

De siste årene har det vært redusert skyting i Dalen ettersom det er gitt økonomisk kompensasjon fra kommunen til skytterne.

Det eneste som er gjennomført av hagleskyting er enkelte jegerprøver.

– Men vi har som sagt ingen alternativer til Tromsdalen i vårt nærområde og det går ut over vår virksomhet. Den nærmeste leirduebanen vi kan bruke er i Målselv, sier skyttelederen.

Den økonomiske kompensasjonen ble dog stanset etter 2014-sesongen.

– Vi har sendt en regning til kommunen for 2015, men den regningen er kommet i retur. Derfor har vi ikke fått dekket de ekstra utgiftene vi har hatt – eller det tapet vi har gjort på å ikke kunne leie ut banen, sier Gamst.

Les også: Kommunen kjøper ikke skytebanen i Kjoselvdalen

Behandlet i byrådet

Økonomien er en av tingene som skal drøftes i møtet med kommunen, sier han videre.

Kompensasjonsordningen til skytterne strekker seg tilbake til 2011, men ordningen har vært omstridt.

I mandagens forberedende byråd var det oppe sak der kommunens kontrollutvalg har sett på hvordan den økonomiske kompensasjonen har vært utbetalt – og for hva.

Kontrollutvalget har sett på om det var mulig å kreve tilbake deler av erstatningen all den tid Tromsdalen til tider var stengt av politiet med bakgrunn i sikkerhetsvurderinger.

Ikke tilbakebetaling

Kontrollutvalget konkluderte med at det ikke var hjemmel for å kreve penger tilbake ettersom det tidligere byrådet hadde godkjent utbetalingene.

Finansbyråd Jens Ingvald Olsen sier at man gjerne møter skytterne for å prøve å rydde uklarhetene av banen.

– Samtidig må det understrekes at det er forskjellige oppfatninger om hvilke avtaler og overenskomster som gjelder for skyting i Dalen. Det er ikke så enkelt som mange vil ha det til – det dukker hele tiden opp nye opplysninger, sier Olsen.

Per-Ivar Gamst sier at skytterne i TJFF har prøvd å tå til en formalisering av avtalen med kommunen, men at et forslag til intensjonsavtale ble nedstemt i kommunestyret.

– Vi har fått avklart lovligheten i de avtalene vi har for disposisjonsrett av skytebanene i Tromsdalen – og vi har fått fastslått fra Riksadvokaten at vi har en gyldig avtalen fram til 2033, sier Gamst.

OMSTRIDT: Tromsø Jeger og Fiskeforening bruker denne leirduebanen i Tromsdalen for jegerprøver og skytetrening. Foto: Jon Terje Eiterå
Foto: Privat