Abed Albakri (38) kom fra Syria til Norge i september. I hjembyen Aleppo jobbet han som banksjef i Syria Gulf Bank, men måtte flykte da krigen brøt ut. Nå bruker han gjennomsnittlig ti timer daglig på å lære seg norsk.

– Jeg sitter mye på biblioteket og studerer språket. Jeg trives her og vil integreres – og da betyr språket alt, forklarer han.

Albakris mål er å komme seg i jobb igjen og gjenforenes med kona og barna, som for tiden oppholder seg hos konens familie i Irak.

Etter bare tre måneder i landet snakker Albakri overraskende godt norsk, men han medgir at han trenger å få snakket det med nordmenn.

– Det handler om å få bruke språket. Grammatikk er en ting, men språket er så mye mer enn det. Det handler om kontekst, uttale og språkflyt, sier han, og legger til:

– Også blir man jo kjent med nye mennesker.

Språkmøte

Albkari og en rekke andre flyktninger leter derfor etter tromsøværinger som har lyst til være deres samtalepartnere og hjelpe dem med språkopplæringen.

De får hjelp av Støttegruppa Tromsø, en frivillig organisasjon som jobber for å støtte arbeidet med rettssikkerhet og levekår for asylsøkere, som søndag klokken 13.00 arrangerer språktreff på biblioteket.

– Det er mange syriske flyktninger i byen som ønsker å lære seg norsk. De fleste studerer språket på egen hånd da norskopplæringen er full fram til i midten av januar neste år, forteller styremedlem Ingrid Stensen i Støttegruppa.

Stensen håper flere i byen har lyst til å bli kjent med flyktningene og er villige til å sette av en time i uka for å dele sine norskkunnskaper med dem.

– Det handler om å få snakket språket med noen som har det som morsmål. Vi legger opp til at folk kan komme innom og slå av en prat helt uformelt, forklarer hun videre.

Lærevillige

Da iTromsø møtte Stensen på biblioteket tirsdag formiddag hadde hun med seg ti flyktninger, inkludert Albakri, som alle enes om en ting: de vil lære norsk.

Journaliststudenten Mai Sabae (30) og mannen Louier Kamleh (35) er to av dem. De kom til Tromsø for to måneder siden sammen med datteren Johanna (5).

– Ettersom vi er kristne turte vi ikke bli i Syria da krigen brøt ut, så vi flyktet fra Damaskus til Tyrkia og videre derfra til Norge, forteller Sabae.

Hun snakker ennå ikke norsk, men er klar på at hun ønsker å lære.

Et ønske hun og mannen deler med sosiologen Nawar Ibraheem (32).

– Jeg har utrolig lyst til å studere her, og da må man jo kunne norsk, sier han, og legger til at han snakker både tysk og russisk:

– Så om noen vil pusse litt på språkkunnskapene sammen med meg er det bare å komme på søndag.

SAMTALEPARTNERE: Ingrid Stensen i Støttegruppa Tromsø forteller at de er på jakt etter nordmenn som kan gi språktrening til nyankomne flyktninger. Bak fra venstre: Louier Kamleh (35), Mai Sabae (30) og Abed Albakri (38).
NORSK: Flyktninger og frivillige fra Støttegruppa Tromsø håper byens innbyggere vil hjelpe dem med språkopplæringa.