STORGATA: – Vi ønsker å løfte butikkopplevelsen og inspirere folk til å bruke mer farge, sier daglig leder Espen Stark.

Spre fargeglede

Oppgraderingen av det 620 m² store lokalet vil bli den største ombyggingen siden Fargerike flyttet inn i bygget i 1987, og det nyoppussede lokalet skal oppfordre tromsøværinger til å ta i bruk mer farge i hjemmet.

– Nå har vi hatt mye grått og nøytrale farger på veggene i butikken for at alt skal passe inn, men det er ingen fargeglede i det. Nå går vi helt bort fra dette og satser på farger på alle elementer. Vi skal tømme hele butikken og investerer 1,5 millioner i oppgraderingen, så nå satser vi for fullt i sentrum, sier Stark.

Bort fra det nøytrale

Han forteller at hjertet i butikken vil bli et farge- og tapetstudio med arbeidsbord, fargeprøver og gulvprøver.

– Kundene skal ikke bare finne en farge, men komplette løsninger. Vi starter også med salg av interiør til hjemmet, og slik sett får vi en utvidelse av det vi har i butikken i dag, sier Stark.

Han forteller at nordmenn, som tidligere ville at alt skulle være hvitt, beige eller grått, nå har fått øynene opp for å ta i bruk sterke farger og pasteller både i form av maling og interiør.

– I en periode på slutten av 80-tallet var fargebruken utstrakt. Men så kom vi dit at alle skulle ha det beige og egghvitt for å holde det nøytralt. Det gikk igjen over til grått, og fra starten av 2000-tallet skulle alt være hvitt. I dag har vi igjen fått mer fokus på farger, og flere tør å bruke farger hjemme, forklarer daglig leder.

Trender

De mest populære fargene er ifølge Stark ulike blånyanser, både på vegger og i møblementet.

– Årets farge i 2014 var blågrønn, og det var da man begynte å selge mye farge. Den er lett å like og er en fin basisfarge.

Han legger til at det fremdeles selges mye av de nøytrale fargene, men her velger stadig flere en blåtone i stedet for grått som tidligere var mye brukt.

Stark forteller videre at bruken av tapet også har blitt utbredt de siste fem årene.

– Mange tapetserer hele rom i stedet for bare en vegg. Trenden nå er todelt, hvor mange bruker geometriske mønstre, mens andre de mer organiske med blomster og trær.

Fargetips

Stark viser også til at rosa er kåret til årets farge i 2016, og er en farge han tror vi vil se mye til det neste året.

– Fremover tror jeg vi vil se mye av de dype blåtonene hvor man har frisket opp med toner av rosa. Kombinasjonen med blått og grønt, sammen med geometriske mønster, pynt i kobber og messing, samt eikegulv, er også populært nå. Folk har også blitt glade i pasteller, men flere tør å prøve seg på de mer dristige fargene.

– Hva er ditt beste råd til folk som har lyst å prøve seg på mer farge, men som ikke helt tør?

– Mange er bekymret for at det kan bli for mye. Et tips er å prøve deg fram i gangen. Det er et rom du passerer, men som du ikke oppholder deg mye i, og da kan du prøve med mønster og farger for å se om du liker det. Du kan også male én vegg i stedet for hele rommet slik at du får en kontrastvegg, sier Stark.

BLÅNYANSER: Den mest populære fargen blant tromsøværinger er ifølge Stark nyanser av blått og blågrønt. Stadig flere bruker disse som basisfarger i stedet for hvitt eller grått som tidligere var mye brukt.
POPULÆR TREND: Daglig leder ved Fargerike forteller at kombinasjonen med blått og grønt, sammen med geometriske mønster, pynt i kobber og messing, samt grønne planter og eikegulv, er blant de mest populære trendene akkurat nå.