Mandag ble det kjent at Tromsø kommune har bestemt seg for å avslutte avtalen om tre rehabiliteringsplasser hos Kurbadet. Det har fått flere av opposisjonens medlemmer i helse- og omsorgskomiteen til å steile.

Les mer: Kommunen sier opp avtale med Kurbadet

Beklagelig

Anna Amdal Fyhn (H), leder i helse- og omsorgskomiteen i kommunen, stiller seg undrende til avgjørelsen.

– Jeg synes det er både beklagelig og uforståelig at avtalen med Kurbadet sies opp og at byrådet ikke ser betydningen av å beholde rehabiliteringstilbudet Kurbadet faktisk gir.

I et brev til Kurbadet skriver byråd for helse og omsorg, Gunhild Johansen (SV), at kommunen over tid har slitt med å ta imot utskrivningsklare pasienter fra UNN raskt nok. Videre i brevet kommer det fram at problemstillingen fortsatt er aktuell, men siden Kurbadet ønsker å prioritere pasienter med et mindre pleiebehov, blir avtalen nå sagt opp.

– Lengre levetid gjør pasienter mer pleie- og omsorgstrengende, men det er også mange pasienter som trenger rehabilitering. Vi har ikke mange rehabiliteringsplasser på institusjonsnivå i kommunen og de sengeplassene vi har kjøpt burde videreføres. Hjemmerehabilitering er bra, men det er snakk om en viktig balanse. Det er veldig trasig å se at avtalen nå sies opp og at pasientene ikke lenger vil få det samme tilbudet, mener Fyhn.

Les mer: UNN: – Det er en alvorlig situasjon (Pluss)

Viktig for pasientene

– Hvor viktig er disse tre plassene?

– Tre plasser høres kanskje veldig lite ut, men de tre plassene har vært veldig viktig for de pasientene som har fått det tilbudet, mener Fyhn.

Det var tidligere helse- og omsorgsbyråd Kristoffer Kanestrøm (Frp) som i starten av sin periode som byråd inngikk avtalen med Rehabiliteringssenteret Nord-Norges Kurbad.

– De siste årene etter samhandlingsreformen har kommunen hatt store utfordringer med å ta ut utskrivningsklare pasienter fra UNN, fordi kommunen ikke har hatt nok plasser selv. Avtalen med Kurbadet har vært et godt bidrag for å bedre situasjonen.

Store summer i bøter

I et møte i helse- og omsorgskomiteen ble det tirsdag opplyst at det per nå ligger 18 utskrivningsklare pasienter på UNN. For hver pasient må kommunen betale en bot på omtrent 4.300 kroner i døgnet.

I 2014 betalte Tromsø kommune totalt 16 millioner kroner i slike døgnbøter.

– Å si opp avtalen på et tidspunkt med 18 utskrivningsklare pasienter, fremstår for meg som meget uklokt. Ikke bare er det dårlig økonomi, men det er svært uheldig for pasientene og det skaper trøbbel for kapasiteten på UNN. Jeg reagerer veldig sterkt på at man har muligheten til å bruke Kurbadet, men velger å la være, sier Kanestrøm.

Helga Marie Bjerke (KrF), er, som Kanestrøm, medlem i helse- og omsorgskomiteen. Hun frykter at rehabiliteringstilbudet i kommunen nå vil bli dårligere.

– Jeg ser begrunnelsen om Kurbadet ønsker å prioritere pasienter med mindre pleiebehov, men når kommunen sier opp denne avtalen og tar vekk disse tre plassene, må disse pasientene inn i det kommunale systemet. Blir de flyttet over til rehabilitering i eget hjem vil det komme på toppen av de andre utfordringene i hjemmesykepleien og de vil få et dårligere tilbud.

Les også: Færre på ventelistene

– Ideologiske årsaker

Både Bjerke og Kanestrøm går langt i å antyde at det må ligge ideologiske årsaker til grunn for at byråden sier opp avtalen.

– Når de velger å si opp avtalen i en situasjon med 18 utskrivningsklare pasienter på UNN, så kan det ikke være annet enn ideologiske årsaker bak. Da har de mistet fokuset helt, fokuset må være på det beste for pasienten, sier Kanestrøm.

– Dette føyer seg inn i rekken av vedtak, bestemmelser og tiltak fra det nye byrådet som viser deres allergi mot å la private løse kommunale oppgaver. Byrådet må være mer positiv til å la private bidra i den kommunale pleietjenesten. Kommunen som en hel organisasjon og innbyggerne taper på byrådets forhold til å la private aktører være med på å løse utfordringer, mener Bjerke.

Fortsetter samarbeid

Byråd for helse og omsorg, Gunhild Johansen (SV), forklarer at de pasientene som ligger utskrivningsklare på UNN, ikke er pasienter som kan sendes til Kurbadet.

– Det er snakk om pasienter med et større pleiebehov enn de kan gi på Kurbadet og som vi få må finne plass til på sykehjem eller som vi må ta hånd om i eget hjem.

Hun understreker at de ikke har avsluttet alt samarbeid med Kurbadet.

– Vi jobber med en annen avtale og skal fortsette å bruke Kurbadet til rehabiliteringspasienter, men vi sier opp disse tre faste plassene. Dette er faktiske senger vi betaler for selv om vi ikke har noen som trenger rehabiliteringstjenester og sengene har stått tomme. Avgjørelsen er ikke dramatisk i hele tatt og vi vil bruke plasser på Kurbadet ved behov. De tre faste plassene har blitt en utgiftspost og vi vil ikke betale for plasser vi ikke tar i bruk.

Les også: Pasienter jubler for valgfrihet

Johansen avviser blankt at avtalen avsluttes som følge av ideologiske årsaker.

– Dette har ingenting med ideologi å gjøre. Sengene vi har hatt på Kurbadet tilsvarer ikke det behovet vi har nå når det gjelder de utskrivningsklare pasientene på UNN. Vi vil tilpasse det vi bruker pengene på til det behovet pasientene har, sier Johansen, og legger til at avgjørelsen om å si opp avtalen er tatt på administrativ hold i byrådsavdelingen.

Helsebyråden mener pasientkøen vil løse seg opp når Mellomveien 100 står klar.

– Her er det 24 senger som vil få dekke en del av behovet. Vi håper å ha bo- og rehabiliteringssenteret klart på nyåret.

AVSLUTTER IKKE ALT SAMARBEID: Byråd for helse og omsorg, Gunhild Johansen (SV), forklarer at de ikke skal avslutte alt samarbeid med Kurbadet.
BEKLAGELIG: Anna Amdal Fyhn mener det er beklagelig og uforståelig at avtalen med Kurbadet sies opp. Foto: Ronald Johansen
DÅRLIGERE TILBUD: Helga Marie Bjerk (KrF) er medlem i helse- og omsorgskomiteen. Hun frykter at rehabiliteringstilbudet i kommunen nå vil bli dårligere. Foto: Ronald Johansen
ET GODT BIDRAG: Kristoffer Kanestrøm inngikk avtalen i sin periode som helsebyråd og sier Kurbadet var et godt bidrag i situasjonen med opphoping av utskrivningsklare pasienter. Foto: Ronald Johansen