iTromsø treffer flyktningen Mohamed Nouh (27) utenfor Skansen hotell. Han har nettopp gått en tur for å se seg rundt i byen og snakker gjerne med avisen.

– Jeg er i Norge for aller første gang og Tromsø er veldig vakkert. Jeg har sett masse folk som smiler og jeg føler meg veldig trygg, forteller han på stødig engelsk.

Store kontraster

Kontrastene til hjemlandet Syria er store. Nouh forteller om krigen og hvordan herjingene har fratatt innbyggerne deres rettigheter og muligheter. I omtrent en måned flyktet han fra krigen, via blant annet Libanon, Tyrkia og Russland før han kom til Kirkenes for omtrent to uker siden. Familien er igjen i Syria, med unntak av en bror som har kommet til Bergen.

– Det er veldig vanskelig og de som er igjen har så få muligheter til å komme seg vekk fra krigen og bombene. Det er store problemer i byen og mange er uten elektrisitet. Det er veldig vanskelig, sier Nouh.

Drømmer om et godt liv

Han er utdannet ingeniør og nå drømmer han om ei fremtid i Norge.

– Jeg føler allerede at folk her tenker annerledes. Jeg er på en trygg plass og jeg vil lære meg norsk og håper jeg kan få meg en jobb, enten her i Tromsø eller en annen by.

Fremtiden for Nouh er usikker. På Skansen Hotell, transittmottaket, er alle i gang med sine asylsøknader. Nouh reiste alene fra Syria, men har blitt godt kjent med flere andre asylsøkere.

Blitt gode venner

Han introduserer vennene sine Hamdi (33), Omar (30) og Rashed (26), som alle kommer fra ulike syriske byer.

– Jeg har reist sammen med min kone og min datter på ett år. Det har vært veldig vanskelig og tryggheten her er det viktigste, forteller Hamdi via hjelp fra Nouh, som oversetter for kameratene.

Vennen Omar forteller også om ei lang og hard reise, og er bekymret for sin ukrainske kone som fortsatt er i Russland.

Hardt rammet

Rashed kommer fra Aleppo, den største byen i Syria.

– Jeg har store ønsker om ei fremtid her. Krigen er grusom og byen er hardt rammet, jeg har vært nær døden mange ganger. Familien min som er igjen i Syria er i stor fare, forteller han.

Til sammen kom det onsdag kveld omtrent 100 flyktninger og asylsøkere til Skansen Hotell i sentrum, som de kommende månedene er leid ut til UDI og fungerer som transittmottak.

Ordføreren hilste på

Ordfører Jarle Aarbakke (Ap), varaordfører Elin Jørgen (Rødt) og helse- og omsorgsbyråd Gunhild Johansen (SV) var onsdag innom mottaket for å hilse på de ansatte og prate litt med de nyankomne.

– Her gjøres det en fantastisk god jobb på kort varsel fra de ansatte, og vi ønsket å komme hit en tur for å hilse på, forteller Aarbakke.

Det er UDI som leder mottaket, og Johansen forklarer at det er kommunen som har ansvar for helsesjekk for flyktningene.

– Kommunens asyllege og en psykiatrisk sykepleier har vært her for å gjennomføre helsesjekk og kartlegging av deres ulike behov er allerede godt i gang, forteller hun.

Bryr seg ikke om kulda

Det begynner å bli litt kaldt å stå ute i kulda og prate. Flyktningene hutrer litt, trass i at de har fått på seg varme klær.

– Hva tenker dere om kulden her i Tromsø?

– Vi er bare lykkelige for å være her hvor det er trygt. Vi bryr oss ikke om at det er kaldt, sier Nouh.

GODT KJENT: Mange av dem som kom til Tromsø på onsdag har flyktet alene til Norge, men blitt godt kjent med andre i samme situasjon. Hamdi (33) (fra venstre), Omar (30), Rashed (26) og Mohamed Nouh (27) har kommet til Norge fra krigen i Syria. Foto: Ronald Johansen / iTromsø
TRANSITTMOTTAK: Til sammen kom det onsdag kveld omtrent 100 flyktninger og asylsøkere til Skansen Hotell i sentrum, som de kommende månedene er leid ut til UDI og fungerer som transittmottak. Foto: Ronald Johansen / iTromsø
GODT KJENT: Mange av dem som kom til Tromsø på onsdag har flyktet alene til Norge, men blitt godt kjent med andre i samme situasjon. Hamdi (33) (fra venstre), Omar (30), Rashed (26) og Mohamed Nouh (27) har kommet til Norge fra krigen i Syria. Foto: Ronald Johansen / iTromsø