Nylig var hun i Paris, like etter terrorangrepet, for å delta på klimakonferanse. Hun er akkurat slått til ridder, og var også gjest på fredsprismiddagen i går.

– Du var til stedet under den enorme klimakonferansen i Paris forrige helg. Hvordan var det å besøke byen som nettopp har blitt rammet av terror?

– Det var spennende å besøke Paris nå etter terrorhandlingene som fant sted der. Det var et enormt vakthold på både flyplassen og hvor konferansen fant sted. I selve byen merket vi ikke noe særlig til akkurat det.

– Norge var tungt representert der nede med barn som hadde med seg viktige budskap. Hvordan opplevde du klima-sirkuset?

– Barna var helt fantastiske. Jeg ble helt rørt av de. Og det er en enorm klimakonferanse med over 150 land representert med over 1.900 delegater. Hele konferanseområdet hadde en grønn profil, i alt fra materialer som bygde opp paviljongen til vannflasker vi fikk delt ut, så vi ikke skulle kjøpe nye vannflasker hele tiden.

– I tillegg ble du slått til ridder her om dagen!

– Ja. Jeg er plukket ut til å være i Kongens ordensråd. Det er de som bestemmer hvem som skal få St. Olavs Orden. I den forbindelse dekorerer også Kongen rådet, slik at jeg også fikk St. Olavs Orden. Nå mangler jeg bare en hest.

– Hvorfor ble du plukket ut av Kongen til dette?

– Det må du nesten spørre Kongen om. Det å være universitetsrektor betyr jo at man har et stort nettverk og kjenner til mange fagområder. Jeg kjenner jo veldig godt til medisin, og det er mange medisinere som blir foreslått til Ordenen. Det er kanskje den kompetansen de ønsket å styrke.

– Som om ikke det var nok. Førstkommende tirsdag fyller du 60 år. Hvordan skal det feires?

– Universitetet har regien der. Så jeg blir gjest i eget selskap. Jeg vet ikke så mye annet enn at det skal være i Sparebankens festsal. Jeg vet at det skal være mange gjester. Det er veldig spennende, men det er litt uvant å bli feiret på den måten. Jeg er heldig som er kommet i den posisjonen jeg har kommet i, men jeg er ikke så altfor glad i å være festens midtpunkt. Jeg er nok mer komfortabel i mindre omgivelser, men det er veldig snilt av universitetet å stelle i stand dette.

– 60 år. Hvordan føles det?

– Alt over 60 er en bonus. Jeg er frisk og full av energi og det er ikke alderen som preger meg i negativ forstand. Snarere tvert imot.

– Du er veldig glad i skiturer og friluft. Får man tid til dette når man er universitetsrektor?

– Det blir altfor lite, men jeg har planer om en lengre juleferie på hytta på innlandet. Der er det mer snø. Jeg var veldig forberedt på å gi avkall på mye fritid når jeg tok denne stillingen. Det blir til tider litt mye jobb, men det er et privilegium å bli kjent med alle avdelingene på universitetet, politikere, andre universiteter og ressurspersoner.

– Hvor lenge skal du være rektor? Du har vel halvannet år igjen av ditt åremål.

– Universitetet må bestemme seg om de skal ha valgt eller ansatt rektor i neste omgang. Jeg har absolutt ikke gjort alt jeg har lyst til å gjøre i denne jobben, så jeg fortsetter gjerne hvis de vil ha meg.

– Du skal også på fredsprisutdelingen i Oslo. Du har vært med på det før. Fortell oss hvordan det foregår.

– Rektorene fra de fire største universitetene i Norge får være med på både utdelingen og middagen etterpå. Det er ikke mange som får innpass der, så det er spesielt. Der får vi middag i Speilsalen på Grand Hotel i Oslo hvor de blant annet henter fram et bestikk som bare brukes til fredsprismiddagene. Kongefamilien er der, stortingspresidenten er der og ikke minst de som har vunnet.

– Hva synes du om årets vinner? Og hva skal du si til dem om du får utvekslet noen ord?

– Jeg syns det er en kjempegod gjeng som har vært med på demokratiseringsprosessen i Tunis. Jeg tror jeg vil gratulere dem og heie på dem i en prosess, som på ingen måte er avsluttet. Dessuten komme med et ønske om at prosessen som foregår i Tunis kan foregå i hele Midtøsten, da tenker jeg helt opp til Syria og landene som har det virkelig vanskelig for tiden.

Lars Uhlin-Hansen, ektemann – Anne er ambisiøs, arbeidsom, entusiastisk og livsglad.
Jarle Aarbakke, ordfører: – Husebekk er dyktig og vokser med oppgavene. Hun er også tillitsskapende, blid og vennlig. Hun har derfor mange gode venner.
Oda Uhlin Husebekk, datter: – Hun har hele sitt liv arbeidet målrettet mot å bli den hun er i dag. Hun brenner for arbeidet, og liker det best når det koker rundt henne. Hun er også 100 prosent ansatt som flott kone, venninne, forbilde og verdens beste mor. Ikke bare for sine tre barn, men for alle universitetets studenter.