– I samhandlingsreformen ligger det helt klare forventninger til at kommunen skal ta imot utskrivningsklare pasienter, noe som er helt nødvendig for å frigjøre kapasitet for dem som står i kø og skal legges inn. Dessuten er det årlig samfunnsøkonomi å la sykehjemssenger brukes som oppholdssted og spiseplass, mener Gudmundsen.

Les mer: Kommunen sier opp avtale med Kurbadet

Dyre bøte for kommunen

Per dags dato ligger det 18 utskrivningsklare pasienter på UNN som Tromsø kommune ikke klarer å ta imot. Samtidig har kommunen sagt opp en avtale med tre sengeplasser på Kurbadet. For hver pasient i kø på UNN må kommunen betale en døgnbot på omtrent 4.300 kroner per pasient, noe som i dagens situasjon tilsvarer 77.400 kroner i døgnet.

– Denne kostnaden må jo bli høyere enn det ville ha vært å beholde rehabiliteringsplassene på Kurbadet. Det er uttalt klart og tydelig fra Stortinget og regjeringen at pasienter som er utskrivningsklare og har et rehabiliteringspotensial, skal rehabiliteres. Det gir en god samfunnsøkonomi fordi pasientene får en større mulighet til å klare seg selv, samt at det er positivt for den enkelte.

Les mer: UNN: – Det er en alvorlig situasjon

Potensial for rehabilitering

– Helsebyråd Gunhild Johansen har forklart at kommunen med dette vil tilpasse pengebruken til pasientens behov. Hva tenker du om det?

– Hvordan kan hun si det når det ligger nærmere 20 utskrivningsklare pasienter på UNN? Samtidig har vi i flere år hatt erfaring med at det finnes pasienter med rehabiliteringspotensial. I mine øyne burde kommunen heller gå i motsatt retning og heller diskutere hvordan de kan øke samarbeidet med rehabilitering på Kurbadet.

Han trekker også fram Stortingets sak om at det innen spesialisthelsetjenesten skal være fritt rehabiliteringsvalg i Norge.

– Når vi velger å styrke rettighetene til den enkelte på nasjonalt nivå, er det veldig beklagelig å se at man i Tromsø går i motsatt retning og faktisk svekker innbyggerne i Tromsøs mulighet for å velge selv, sier Gudmundsen.

Les også: Pasienter jubler for valgfrihet

– Fungert meget bra

Byråd for helse og omsorg, Gunhild Johansen (SV), viser til svarbrevet de fikk fra Rehabiliteringssenteret Nord-Norges Kurbad, også kjent som Kurbadet. iTromsø har fått tilgang på brevet, registrert 10.12.2015.

Her skriver Synne Chadwick, direktør for Kurbadet, at «RNNK beklager at Tromsø kommune velger å avslutte samarbeidsavtalen som omfatter 3 faste rehabiliteringsplasser. Avtalen har etter vår oppfatning fungert meget bra, og vi har hatt anledning til å gi intensiv kommunal rehabilitering til pasienter med til dels betydelig pleiebehov».

Videre vises det til at avtalen har hatt en beleggsprosent på 89,7 siden 22. april 2015.

Les mer: Politikere reagerer på kutt i antall sengeplasser

Avslutningsvis kommer punktet Gunhild Johansen vektlegger når de sier kommunen ønsker prioritere ressursene annerledes. Her skriver Kurbadet: «RNNK ser det som nødvendig å presisere at forutsetningen for overføring av kommunale pasienter til RNNK er at de har et rehabiliteringspotensial. Mottak av ordinære pleiepasienter vil kreve endringer i infrastruktur, bemanning og funksjon som ikke er forenelig med vårt høykvalitets rehabiliteringstilbud.»

- Kurbadet er ikke et sykehjem, og tar ikke imot pleiepasienter uten rehabiliteringspotensial, sier Johansen.

– Fram til Mellomveien 100 åpner med 24 sengeplasser i april, må kommunen gi disse et annet tilbud, på sykehjem eller i hjemmet. Dette krever koordineringsarbeid fra vår side, men skal la seg løse, sier Johansen.