Tromsø/Oslo: Tid og pris er de viktigste faktorene for UiT-rektoren når det skal fattes beslutning om lokalisering av nybygg til Tromsø Museum. Det har universitetet spilt inn for Kunnskapsdepartementet i forbindelse med at departementet skal ta konseptvalg om hvor det nye bygget til universitetsmuseet skal ligge.

Frykter nye runder

Den prekære magasinsituasjonen til seksjon for naturvitenskap ved universitetsmuseet, som iTromsø omtalte fredag, er vel kjent for universitetsrektoren. Det er en av grunnene til at det haster med nybygg.

Husebekk har tidligere vist til at universitet har gratis tomt mellom Nordnorsk Vitensenter og Botanisk hage i Breivika.

–Jeg er ikke hundre prosent prinsipiell med hensyn til plasseringen, men vi har ikke tid til flere utredninger av tomtealternativ. Jeg synes ikke det har kommet opp noe nytt alternativ fra kommunen. Jeg ser heller ikke for meg tomter som medfører betydelige kostnader. Da er jeg redd det blir nye politiske runder med Kunnskapsdepartementet og Finansdepartementet, og imens forvitrer museumssamlingene mellom hendene våre i påvente av nytt museum, sier Anne Husebekk på telefon fra Oslo.

Kjempefint område

Tre alternativer har vært lansert i forbindelse med lokalisering av et fremtidig bygg for Tromsø Museum; hele museet i Breivika, utstillingsdel i sentrum/resten i Breivika, eller hele museet i sentrum.

– Tromsø kommune må stille byggeklar tomt uten ekstrakostnader eller så må det bygges på tomta UiT har. UiT-tomta ligger i et kjempefint område, og vil sammen med vitensenteret og den botaniske hagen utgjøre et helhetlig utnyttelse til beste for publikum. Samtidig blir det flott for forskerne med museets utstillinger og magasiner nært, sier Anne Husebekk.

Samlet vurdering

iTromsø har bedt Kunnskapsdepartementet om svar på spørsmål rundt lokaliseringsprosessen for nytt museum. Dette er svarene som kom på e-post fra departementet:

– Er det kunnskapsministeren som skal ta den endelige beslutningen om valg av alternativ?

– Kunnskapsministeren fremmer forslag om konseptvalg for regjeringen, som fatter det endelige vedtaket.

– Hvilke faktorer vil være avgjørende/veie tyngst for valg av alternativ?

– Det er gjennomført en konseptvalgutredning hvor det er vurdert hvilke behov som skal løses, hvilke mål vi har for prosjektet og hvilke krav det skal oppfylle. Dette danner et mulighetsrom for konsepter og løsningsalternativer, og departementet har gjennomført en analyse av de aktuelle alternativene. Her er det en samlet vurdering av kostnader og nytteverdi for samfunnet. Konseptvalgutredningen er kvalitetssikret av eksterne konsulenter, som gjennomfører sin egen alternativanalyse. Dette danner grunnlaget for en samlet vurdering.

Avgjøres i første kvartal

– UiT og kommunen har ulike oppfatninger, er det problematisk for avgjørelsen som skal tas?

– Vurderingen vil basere seg på hva som er det beste for samfunnet som helhet.

– Når tas beslutningen?

– Kunnskapsdepartementet legger opp til at beslutningen vil fattes i løpet av første kvartal i 2016.