Grunnleggeren av Kroken alpinsenter, Stinar Rikheim var innkalt som vitne av de saksøkte i den pågående rettsaken mellom Tromsø kommune og to grunneiere i Håkøybotn som nekter å gi fra seg tomtegrunn til Arctic Center. Skjønnsretten skal ta stilling til lovlighet av byrådets ekspropriasjonsvedtak og hvor mye grunneierne skal ha i erstatning.

- Urealistisk

81-åringen har hele livet vært lidenskapelig opptatt av alpint. Han har liten tro på ei årsomsetning på 25 millioner kroner for Arctic Center, som har vært antydet i forbindelse med utregning av erstatning. Han stilte også store spørsmål ved konseptet.

– Hvis det gjelder bare alpinanlegget vet jeg ikke hvordan de skal få det til. 25 millioner kroner er mye penger, og ville plassert Arctic Center blant landets ti største skianlegg. Skiturister vil ikke kjøre opp og ned samme fjelltopp, de vil kjøre ned en topp, ta heisen opp til en ny og så kjøre ned der. Arctic Center skal slåss mot anlegg sørpå med mange heiser og løyper, det er urealistisk å trekke nordmenn hit, sa Rikheim.

Han var med å stifte Kroken alpinsenter i 1971. I stedet for å satse på Håkøybotn burde Kroken bygges ut, mente han.

– Turistnæringen har jeg ikke tro på, de vil fort bli lei løypene til Arctic Center og Målselv Fjellandsby. Norge klarer ikke å konkurrere mot utlandet, konkurransen fra blant annet Østerrike er for stor.

Uvesentlig vår

Steinar Rikheim helte også kaldt vann i blodet til dem som tror på lang skisesong i Håkøybotn, som strekker seg utover våren.

– Det har ingen betydning at det er mye snø i mai, svært få vil kjøre på ski utover våren når veiene blir tørre. Da tar folk fram sykkelen, begynner med fotball og holder på med andre aktiviteter.

1. mai er datoen skianleggene i Norge stenger. Den økonomiske fortjenesten ligger i å starte tidligst mulig om høsten, sa Rikheim.

Bruksrettigheter

Også Høyre-politiker Øyvind Hilmarsen var innkalt som kommunens vitne i saken. Hilmarsen mot ekspropriasjon for ti år siden, men i retten kom det fram at han mener det er greit i dag.

Grunneiernes advokat konfronterte Hilmarsen med avisartikler fra 2005 hvor han uttrykte skepsis til Arctic Center og at det var uaktuelt å ekspropriere eiendom for å realisere planene.

– Da hadde du forståelse for grunneiernes fortvilelse og de problemene det skapte for dem med tanke på å utvikle eiendommene sine, sa advokat Hege Mortensen.

Øyvind Hilmarsen viste til at reguleringsplanen var vedtatt av kommunestyret og godkjent av Miljøverndepartementet.

– I 2013 fikk vi henvendelse om å gå videre med prosjektet som da var mer gjennomarbeidet enn tidligere. Det kunne ikke realiseres uten å ekspropriere bruksrettighetene. Saken var kommet inn på et bedre spor og derfor ville vi gå til det alvorlige skritt å ekspropriere. Uten rettigheter var det ikke mulig å gå videre med planene, sa Hilmarsen i retten tirsdag.

Lovlighetskontroll

Mortensen spurte han om det var greit å ta grunn fra en næringsaktør å gi til en annen næringsaktør, og om Arctic Center var et reiselivsprosjekt eller et alpinanlegg for idretten.

– Jeg har endret syn siden 2005 etter å ha tenkt nøye igjennom saken. Vi må ta større hensyn til byen og regionen. Det skal være begge deler. Idretten trenger fasiliteter samtidig som det har vært lansert som et reiselivsanlegg.

Byråd for finans, Jens Ingvald Olsen (Rødt), møtte som vitne for de saksøkte. Partiet krevde i sin tid lovlighetskontroll av ekspropriasjonsvedtaket. Hvorfor, spurte Hege Mortensen.

– Ut ifra beslutningen om at det ikke skulle lages reguleringsplan for området fordi man mente bebyggelsesplanen skulle være grunnlag for ekspropriasjon, krevde vi lovlighetskontroll, sa Olsen.

Tror ikke på konkurs

Daglig leder i Arctic Center, Knut Wilhelmsen, sa i sitt vitnemål han ikke tidligere hadde vært borti et prosjekt hvor samfunnsnytten har vært så godt dokumentert. Har frykter heller for økonomien eller at de ikke får investorer.

– Samfunnsnytten er stor for barn og unge. Dette skal bli et reiselivsprosjekt rettet mot familier, som skal bidra til å gjøre Tromsø til en vinterdestinasjon. Fire ganger har vi hatt investorene klare, men ingen vil bruke ressurser før tillatelsene er på plass. Jeg er snart 70 år og ingen av de prosjektene jeg har vært involvert har gått konkurs, så noen konkurs kan jeg ikke gå med på, det avviser jeg fullstendig, sa Wilhelmsen.