Tykktarmkreft er den nest vanligste kreftformen i Norge.

– Vel én av 20 nordmenn får dette i løpet av livet, sier Jan-Magnus Kvamme, seksjonsoverlege ved UNN og førsteamanuensis ved UiT til iTromsø.

Sammen med Lars Mikal Aasen, lege ved UNN, leder de Tromsøs deltakelse i EPOS-studien, verdens største studie av tarmpolypper. Sykehuset er én av til sammen ti sykehus i landet som deltar. Både UNN og UiT er viktige spillebrikker i studien. Utover Norge er også både Nederland, Polen, Sverige og Spania representert.

– Polypper er vortelignende utvekster på tykktarmen som finnes hos opptil en fjerdedel av alle som kommer til koloskopi, altså tarmkikkertundersøkelse. Som regel er de godartede, men når man først har fått påvist polypper en gang, er det en viss økt sjanse for at de kommer tilbake. Med tiden kan de også vokse seg store og utvikle seg til tarmkreft, sier Kvamme.

Bedre hverdag

Målet med den internasjonale studien er å finne det mest optimale kontrollopplegget for pasienter som har fått fjernet polypper i tykktarmen.

– Vanlig prosedyre er å ta inn pasientene til ny koloskopi etter at de første polyppene er blitt fjernet. Undersøkelsen er lite farlig, men kan for mange oppleves som ubehagelige og for svært få kan det føre til blødning eller at det går hull i tarmen. Sistnevnte er derimot svært sjeldent, sier Kvamme.

Han understreker at det ikke finnes gode nok retningslinjer for etterkontroll etter at man har fått fjernet de første polyppene. Kvamme tror faktisk at for mange pasienter innkalles til kontroll. Studien er nødvendig fordi man vil finne ut om færre kontroller kan ha samme forebyggende effekt, med mindre smerter, ubehag og fare for komplikasjoner for pasientene det gjelder.

Flere med

Studien har allerede startet i Tromsø, og de neste tre årene vil derfor pasienter i alderen 40 til 74 år, som har fått fjernet polypper, kunne delta. Deltakerne vil så bli fulgt opp i ti år.

– Det er selv opp til pasientene om de ønsker å være med eller ei. Vi inkluderer bare de som samtykker, sier Kvamme.

UNN har tatt problemene med den nest vanligste kreftsykdommen på alvor.

– For ett år siden innførte vi et pakkeforløp på sykehuset. Dette er et slags alarmsystem som gjør at de pasientene som mistenkes å ha tarmkreft, får tilbud om tykktarmsundersøkelse innen ni kalenderdager, sier han.