For aller første gang ble en pris fra Ikeas nabofond delt ut til en organisasjon i Nord-Norge. Asyloperatøren Hero avdeling Tromsø, som per i dag huser 31 enslige, mindreårige flyktninger i mottaket i Grønnegata, fikk overrakt et gavekort på 25.000 kroner fra Ikea mandag ettermiddag.

– Dette varmer virkelig. Vår viktigste jobb er å gi omsorg og kjærlighet til mindreårige asylsøkere. Nå kan de få være med på å bestemme hvilke møbler de vil ha i fellesrommet. Vi skal blant annet få opp en stor TV og noen datamaskiner der, så vi trenger gode møbler i tillegg, sier avdelingsleder Trond Amundsen.

Støtte flyktningsaken

Ikea deler ut en slik pris fra nabofondet to ganger i året alle steder hvor bedriften er etablert. Hensikten med prisen er å støtte gode prosjekter som retter seg mot enten barn og unge, eller miljøvennlige tiltak, som et ledd i visjonen om å skape en bedre hverdag for folk. Assisterende manager Ingrid Ledingham i Tromsø, sier at valget for den første prisoverrekkelsen i nord var enkelt.

– Vi fikk inn mange gode søknader, men vi valgte å gå for Hero fordi de gjør en viktig jobb for flyktningene. Vi ønsket å gjøre noe positivt for vanskeligstilte, mindreårige og forhåpentlig få dem til å trives i Tromsø. Dette er et prosjekt som skaper glede blant barn og unge, og der vil vi også bidra, sier Ledingham.

40 unge til jul

Mottakssenteret for enslige, mindreårige flyktninger ble åpnet i midten av november, og vil i løpet av de nærmeste dagene ta imot ytterligere ni enslige barn og unge. Totalt 40 barn og unge tilbringer jula på mottakssenteret i år. De første beboerne flyttet inn for vel ei uke siden, og er alle gutter i alderen 15–18 år.

– Det er en herlig gjeng av barn og unge. De skal lære seg norsk, og på nyåret skal de også inn i skolevesenet slik de har krav på, sier Amundsen.

Alene uten mor og far

Totalt fire unge asylsøkere bor sammen i én leilighet, og de får 800 kroner i uka som de skal klare seg med. Alt av matlaging, husvask og innkjøp må de stå for selv, men ungdommene er alltid omgitt av et stort helse- og omsorgsteam som bistår dem.

– De kommer fra Afghanistan og Syria, og mange av dem har hatt det vanskelig. Nå er de i et nytt land uten mor eller far. Vår jobb er å lære dem til å bli selvstendige og å integrere dem i samfunnet. Det er flotte barn og unge, og vi skal gi dem et trygt hjem, sier avdelingsleder Trond Amundsen fra Hero.