Kommunaldirektør Kari Henriksen erkjenner at hun har store utfordringer. I 2015 rullet millionene ut. Nå har hun stipulert ekstrakostnadene til rundt 12–13 millioner kroner. Høyst sannsynlig er det beløpet for lavt.

Tilbudet sprengt

– De løsningene vi har hatt, er sprengt. Nå arbeides det med å få til innføringsklasser på andre byskoler. I tillegg må nye lærerkrefter på plass og det er ikke noe som ordnes over natten, erkjenner Henriksen.

Hun innrømmer også at kommunen har vært nødt til å iverksette akuttiltak for at alle skal få det tilbudet de har krav på.

Nasjonal utfordring

– Det som nå skjer, er at kommunen har fått de samme utfordringene som nasjonen som helhet. Selv om det er etablert en sentral lærerpool som skal håndtere denne typen undervisning, er det ikke sikkert at Tromsø kan øse av disse ressursene.

– Derfor må vi satse alt på å bli selvhjulpent. For tiden sitter 23 ungdommer på asylmottak og venter på et tilbud. Derfor haster det.

Politisk utfordring

Kommunaldirektøren legger ikke skjul på at politikerne har fått en ny utfordring i fanget – ikke minst hvordan det skal skaffes midler.

– Vi snakker om ekstra stillinger i administrasjonen, lærerkrefter og ikke minst lokaler. Da ruller millionene fort, konstaterer Kari Henriksen.