I et debattinnlegg Ap-toppene skrev dagen før valget i høst, fremsatte duoen ti løfter de skulle innfri innen de første 100 dagene av valgperioden. Neste fredag er hundredagersmerket nådd, og det begynner å haste for den politiske ledelsen for å få gjennomført planene.

De tre første punktene var stans av privatisering, gi innbyggerne i Tromsø et ærlig og usminket bilde av økonomien, og åpne opp den politiske ledelsen. Byrådet har tatt ulike grep på de tre punktene, og 30. oktober ble kommunens avtale med ISS kansellert for å sikre at renholdstjenestene i kommunen fortsatt blir utført av kommunens ansatte.

– Men de har ikke stoppet avtalen om brukervalg på hjemmebaserte tjenester, hvor bruker kan velge om de vil ha kommunen eller en av to private firmaer til å gi hjelp i hjemmet, sier Helga Marie Bjerke, gruppeleder for KrF.

Erlend Svardal Bøe, mener det ligger mye spill for galleriet i punktet «åpne opp politisk ledelse».

– Byrådet har blant annet hemmelige samordningsmøter med de tre gruppelederne for Ap, SV og Rødt hver onsdag, og der blir utfallet av sakene i hvert kommunestyre bestemt. Tromsø kommune har ikke blitt noe mer åpen etter at byrådet overtok, det er et spill for galleriet, sier Bøe.

– Gjør det motsatte

Punkt nummer fire på lista omhandler næringsstrategi. «Innen 100 dager skal vi legge fram en næringsstrategi for Tromsø kommune», lovte Ap-duoen.

Jonas Stein, gruppeleder for Venstre, har ikke hørt om noen ny næringsstrategi, og mener byrådet har gjort det stikk motsatte.

– De har tvert imot evnet å snakke ned næringslivet i Tromsø, og de har sagt nei til næringsstrategier. De har ikke lagt fram noen form for næringsstrategi i kommunestyret. Dette løftet har de ikke oppfylt, sier Stein.

Heller ikke Anni Skogman, gruppeleder for Frp, har sett noen næringsstrategi.

– Det som er meget beklagelig er at de allerede er ansett som næringsfiendtlig. Da jeg spurte byrådsleder, i kommunestyret, om hennes syn på dette svarte hun til slutt at det ikke var riktig. De ønsker med andre ord ikke å gjøre noe med det engang, sier Skogman.

Punkt fem på listen er nye stillinger i omsorgen. Røymo og Aarbakke lovte å ha ansatt de første nye syke- og hjelpepleierne i hele stillinger innen 100 dager.

– Jeg har ikke sett noen utlysninger på helt nye faste sykepleierstillinger. Det har vært for å dekke opp permisjoner eller lignende. På 100 dager har de ikke klart å øke bemanningen eller gi flere hundre stillinger i hundre prosent, sier Bjerke.

Les også: - Byrådet er stemplet som næringslivsfiendtlig

Ingen vedtak

Videre lover Røymo og Aarbakke som punkt seks å fjerne tidstyver og ansette 40 nye lærere i skolen. «Innen 100 dager skal de første tidstyvene i skolen være fjernet», skriver de i debattinnlegget 13. september.

Verken Skogman, Bjerke eller Stein har hørt noe om at tidstyver skal ha blitt borte fra tromsøskolen.

– Jeg har ikke hørt noe om dette i kommunestyret, og det er ikke lagt fram noen plan på å fjerne noen tidstyver i skolen, sier Stein.

Punkt syv på listen til byrådslederen og ordføreren er at de innen hundre dager skal ha vedtatt at den nye Arbeidsmiljøloven ikke blir innført i Tromsø.

– Heller ikke dette er lagt fram i kommunestyret – hvor et slikt vedtak må bli vedtatt. Jeg regner med at kommunen følger loven, også Arbeidsmiljøloven, sier Stein.

Også Bjerke er klar i sin tale:

– Dette punktet har de ikke oppfylt, sier hun.

Les også: Krangler om rundkjøring

Ingen nedgang i pris

Punkt åtte på listen er rettslig vern av Tromsømarka, og Arbeiderpartiet lovte å starte arbeidet med rettslig vern av marka innen 100 dager. Det ble i økonomiplanen for 2016–2019 bevilget en million kroner til videre drift av Tromsømarka, men en sak om rettslig vern har ikke blitt tatt opp i kommunestyret.

– Det var en kamp å få inn penger til marka i budsjettet, og jeg kjenner ikke til noe arbeid med rettslig vern av den. Det kan dog hende at det er igangsatt på administrativt nivå, sier Stein.

Videre lovte Røymo og Aarbakke å redusere betalingen på kulturskolen og gjeninnføre intro-talent før hundre dager av perioden var gått.

– Prisene i Kulturskolen har ikke blitt satt ned – men de er frosset til det nivået de lå på. Prisen er altså ikke redusert, sier Stein.

Intro-talent er heller ikke gjeninnført, ifølge gruppelederen.

Les også: Skolesalget midlertidig stanset

Utleieboliger

Siste punkt på listen er utleieboliger, og løftet var å ha startet arbeidet med å bygge 400 kommunale utleieboliger innen 100 dager.

Det har ikke opposisjonspolitikerne sett noe til.

– Det er ikke gjort noen formelle vedtak på dette punktet, sier Stein.

Bøe mener ikke byrådet fører en god nok boligpolitikk, og viser til flere boligprosjekter som er stemt ned av byrådspartiene.

– Det rødrøde byrådet har sagt nei til bygging av flere viktige boligprosjekter i Tromsø, blant annet på Strandkanten – K16 og K17. Hvis målet er å møte den sterke befolkningsveksten og få kontroll på prisveksten, så må løsningen være å si ja til boligprosjekter, ikke nei. Politikken som er ført av det rødrøde byrådet så langt er ikke god nok, sier Bøe.

GRUPPELEDER: Jonas Stein (V) Foto: Tom Benjaminsen
GRUPPELEDER: Helga Marie Bjerke (KrF) Foto: Ronald Johansen
GRUPPELEDER: Anni Skogman (Frp) Foto: Ronald Johansen
GRUPPELEDER: Erlend Svardal Bøe (H)