1. februar starter rettssaken mot den 49 år gamle mannen som står tiltalt for drap på Hermod Magne Steinsund (48) og Stein Håvard Larsen (45) på Kvaløya i september 2014.

Tolv dager

Førstestatsadvokat Lars Fause er aktor og det er i Nord-Troms tingrett satt av tolv dager til rettssaken.

– Hele den første dagen er satt av til tiltalte sin forklaring, hvis han ønsker å forklare seg. Hvis det blir tid, fortsetter vi med forklaringer fra kriminalteknikere fra Kripos og Troms politidistrikt som vil gå gjennom begge åstedene, forklarer Fause til iTromsø.

Tilbake til åstedet

Fremdriftsplanen for rettssaken er satt i et forbedrende rettsmøte.

– Videre på dag to vil kriminalteknikerne fortsette å redegjøre for åstedene for begge tiltalepunktene.

Retten skal også på åstedsbefaring med den tiltalte.

– Vi har allerede vært på befaring på åstedet med politi, tiltalte og forsvarer i januar, og nå blir det en ny åstedsbefaring for rettens del. Vi skal på begge åstedene og her har også uteområdene en viss relevans, sier Fause.

Det er en omfattende bevisførsel som skal legges fram i saken og vitnelisten teller over 30 personer.

– Vi har 22 selvstendige vitner, fire sakkyndige vitner, tiltalte – hvis han ønsker å forklare seg, og forsvarer har varslet 4–5 vitner. Det blir også lagt fram rundt 170 dokumentbevis.

Våpenekspert

Blant dem som skal forklare seg i retten, er en patolog som vil redegjøre for obduksjonen, spesialister på skytevåpen som skal redegjøre for det antatte drapsvåpenet, utrykningsleder fra Kripos og en spesialpsykolog og to rettspsykiatriske sakkyndige som skal redegjøre for tiltaltes psykiske tilstand.

I tillegg skal flere politifolk forklare seg om historikken til den tiltalte mannen.

– De vil forklare om hans innkjøp, bevegelser, økonomi, mobiltelefonbruk og lignende. Det er mye som skal fram, sier Fause, som ikke kan kommentere ytterligere detaljer.

Forvaring

Av tiltalen kommer det fram at påtalemyndigheten har tatt forbehold om påstand om forvaring.

– På grunn av historikken til tiltalte har vi tatt forbehold om å nedlegge påstand om forvaring. Det som ligger i det er at ved ubetinget fengsel blir man automatisk løslatt etter soning, men ved forvaring er det en domstol som skal avgjøre om personen er klar for løslatelse eller ikke, forklarer Fause.

Det er også satt av tid til at bistandsadvokatene kan legge fram dokumentasjon for retten.

– Det er en omfattende bevisførsel i saken og målsettingen er at retten skal ha et så godt bilde som mulig for å avgjøre skyld og straff.

Funnet drept

Den tiltalte mannen ble pågrepet etter at Hermod Magne Steinsund (48) ble funnet drept i en bolig på Kvaløysletta i september 2014. Under etterforskningen av drapet ble Stein Håvard Larsen (45) meldt savnet. Kriminaltekniske funn i den tiltaltes leilighet ga politiet mistanke om at Larsen også var blitt drept. Det er blitt gjennomført flere omfattende søk, men liket av Stein Håvard Larsen er ikke funnet.

Den tiltalte mannen har sittet i varetekt siden pågripelsen.

– Det er også satt av tid til viktig vitneførsel for drapet på Stein Håvard Larsen, særlig om hvilken tid han forsvinner. Vi har fremdeles ingen kunnskap om liket, sier Fause.