Oddbjørn Mikkelsen er far til en av de to Tromsø-mennene som har sittet fengslet i Litauen i over tre år. Mennene har søkt om soningsoverføring til Norge, og torsdag denne uken fikk mennene en norsk dom. Det betyr at de to mennene som er i 30-årene, trolig vil få komme hjem, men faren er foreløpig avventende.

– Jeg vet ikke om jeg våger å juble riktig ennå. Denne prosessen som vi opprinnelig tenkte ville ta tre måneder, har nå tatt snart fire år. Det er ingenting som overrasker meg lenger, og jeg må si at jeg stiller meg litt avventende. Jeg tror ikke at vi kan forvente guttene hjem i neste uke, vi må være forberedt på at det kan ta tid. Men selvfølgelig, jeg håper så inderlig at det snart er over.

Skulle vært ferdigbehandlet

Sønnen til Mikkelsen ønsker ikke å kommentere den siste utviklingen i saken, men den andre Tromsø-mannen skriver i en kort melding til iTromsø at den norske dommen kun er en konsekvens av byråkrati.

- Dette er bare byråkrati. Jeg mener at hele denne prosessen skulle ha vært ferdigbehandlet, oversatt og videresendt Litauen for lenge siden etter de forpliktelsene Norge har etter den bilaterale avtalen med Litauen, sier han i en kommentar.

I strid med norsk lov

Det var i juni i 2012 at tre menn fra Tromsø ble pågrepet i Litauen, for besittelse av ulovlige legemidler. To av dem, som nå har fått omgjort dommen sin, har siden sittet fengslet. Den tredje mannen fikk i fjor godkjent sin søknad om tidlig løslatelse og kom til Norge i november 2015. Først i fjor sommer fikk mennene en rettskraftig dom av domstolen i Litauen, som lød på fire og et halvt års fengsel, etter å ha sittet i varetekt siden sommeren 2012. De faktiske forhold de er dømt for i Litauen, vil ifølge norsk rett gi en øvre strafferamme på fengsel i inntil fire år.

«Straffen avsagt i Litauen er således i strid med norsk rett, idet straffen overstiger den øvre strafferamme for tilsvarende forhold etter norsk straffelov.», heter det i domsslutningen etter rettsmøtet i Nord-Troms tingrett.

Tromsø-mennene fikk torsdag straffen omgjort til en norsk dom der de dømmes til fengsel i fire år.

– En dom på fire år er betydelig høyere enn hva man ville bli idømt for samme overtredelse i Norge, men for å ikke risikere at de litauiske myndighetene skal avslå en soningsoverføring, ble de idømt maksstraff, sier deres advokat Jan Christian Kvanvik.

Tung tid for familien

Far Oddbjørn Mikkelsen har ikke fått snakket med advokaten i dag, men også han mener at det er på høy tid at de to mennene slipper ut.

– De ble tatt for en filleting og aktor i Litauen ville statuere et eksempel. En lignende episode i Norge nylig ga vedkommende 60 timer i samfunnsstraff. Guttene har sonet sin straff og vel så det. Det er på høy tid at de får komme hjem, sier han.

Mikkelsen forteller åpent om hvordan denne saken har rammet mange personer hardt.

– Det er mange som ikke har hatt det så lett, men jeg har ikke tillatt meg selv å ramle i dette. Jeg må være sterk for sønnen min, jeg har sagt til han fra dag én at vi ikke gir oss. Den dagen han lander på norsk jord, da vil det være som en 120 kilo bør som løftes fra skuldrene mine. Den dagen er ikke her ennå, sier han.