LANES: En sommernatt i juni spaserte Grønbekk hjem fra byen etter stengetid. Det ble en kveld hun trolig sent vil glemme.

På vei opp bakken i Rådhusgata kom hun i kontakt med to unge menn.

– Da de gikk forbi meg, kløp han ene meg i rumpa. Jeg ble sint og jeg sa klart ifra at det ikke var greit, forteller Grønbekk.

Se video av hendelsen øverst i saken!

– Degradert til et objekt

Hun påpeker at hun ikke tror det var noe vondt ment og karakteriserer det som om de «ertet» henne. Ifølge Grønbekk ble mennene irriterte da hun avviste dem, og da skal det ha eskalerte til seksuelle fornærmelser. Hun trekker fram eksempler som: «Du vet du vil ha det», og flere grove seksuelle forslag.

– De tenkte det var greit å ta på mine intime kroppsdeler, og de taklet ikke at jeg sa nei til det. Derfor gikk det automatisk over til å objektivisere og trakassere meg på det groveste, samt degradere meg til et seksuelt objekt. Deretter gikk kommentarene over til hvor lite attraktiv og tjukk jeg var. De «understrekte» dette med å gi meg noen spark i rumpa, forteller hun.

Les mennenes svar: – Jeg skjemmes, sier den ene etter å ha sett videoen

Filmet

Grønbekk forteller at hun følte seg grovt mobbet og seksuelt trakassert.

– Jeg var først sint, men så ble jeg veldig redd, forteller hun.

Det endte med at hun startet å filme det som foregikk, med et håp om at de skulle slutte. iTromsø har fått tilgang på opptaket fra den kvelden, som ble gjort på Grønbekks mobiltelefon. Man kan blant annet høre henne si «vær så snill og ikke ta på meg», samt nedlatende kommentarer fra de to mennene rettet mot henne. Det må også understrekes at Grønbekk selv er krass i kommentarene på filmen.

– Det var rett og slett min måte å reagere på. Jeg var redd og kom meg ikke unna, sier hun.

Filmingen hadde ikke den effekten hun ønsket, så til slutt ringte hun politiet. Hun anmeldte også forholdet samme kveld.

– Det jeg ønsker med å dele min historie er å skape debatt. Jeg ønsker at jenter skal slutte å finne seg i sånn behandling. Å ta folk på rumpa er ikke voldtekt, men det er ikke greit heller. Ingen skal finne seg i slik, sier hun.

– Det hjelper ikke at vi jenter sitter og snakker om det når vi treffer venninne våre. Dette er noe menn må ta tak i, legger hun til.

Oppfordrer til å snakke

Videre påpeker hun at hun ikke generaliserer, men hun mener samfunnet har en utfordring med tanke på trakassering.

– De fleste menn oppfører seg jo ikke slik som jeg opplevde den sommeren. De fleste syns jo ikke det er greit å ta på intime kroppsdeler til kvinner på byen eller på gata, samt slenge slike kommentarer.

– Vær den som snakker til kompisen din når han oppfører seg dårlig mot jenter. Vær den faren som tør å snakke med tenåringsgutten om hvordan man skal behandle andre, oppfordrer hun.

Les mer: Politiadvokat overrasket over videoen

Henlagt

Anmeldelsen til Grønbekk ble henlagt etter bevisets stilling. Hun forklarer at hun ikke er hevngjerrig på grunn av dette, men at man ikke bør bagatellisere slike hendelser.

– Om de hadde blitt straffet, så hadde det ikke fått meg til å føle meg noe bedre, men jeg er forbanna og krenket. Jeg føler meg urettferdig behandlet, men jeg er bare en av mange. Jeg vil at folk skal snakke om trakassering. Min anmeldelse ble henlagt, og det var «bare» trakassering. Men så utrolig vondt det har gjort likevel, sier hun.

Hun forteller at de to mennene har vært villig til å treffe henne i konfliktrådet.

– De var ganske samarbeidsvillige begge to, men jeg hadde bestemt meg for å dele i historien med media. Derfor følte jeg det ble feil og ikke rettferdig overfor dem, sier hun.

OPPGITT: Caroline Grønbekk (26) oppfordrer flere til å snakke om seksuell trakassering. – Vær den faren som tør å snakke med tenåringsgutten om hvordan man skal behandle andre, sier hun. Foto: Tom Benjaminsen / iTromsø