– På en måte er jeg stolt av at det er så mange miniatyrhunder på toppen av lista siden jeg er leder i klubben, men samtidig kan det også være en skummel utvikling med tanke på avling. Er hensikten for avlingen å holde hundene frisk og rask eller å selge? Vi vet nemlig at de er svært attraktiv på markedet, sier leder av Norsk miniatyrhundklubb Nord, Anne-Katrin Hansen.

Hun har altså blandede følelser når hun blir presentert for statistikken som viser at det er de små hunderasene som dominerer lista over Tromsøs mest populære hunder de siste fem årene. For mens norsk elghund troner på topp landet sett under ett, med 4.630 eksemplarer av det som kalles «Norges nasjonalhund», er det langhåret chihuahua som har vært aller mest populær i Tromsø kommune i samme tidsrom. Her kommer ikke norsk elghund engang med på listen over Norges 25 mest populære hunderaser.

Helseutfordringer

I løpet av de siste fem årene har det blitt registrert 85 stykker av rasen langhåret chihuahua, i tillegg til 64 eksemplarer av den korthåret varianten. Dermed er det ingen tvil om at chihuahuaen er ekstremt populær i Tromsø.

Også andre små hunderaser som tibetansk spaniel, pomeranian, staffordshire bull terrier og cavalier king charles spaniel er på topplisten i vår kommune, mens flere store hunderaser preger topp av lista for landet sett under ett.

Hansen forteller at det er en del helseproblemer man må være oppmerksom på dersom man skaffer seg en miniatyrhund.

– Det er helseutfordringer man må være oppmerksom på med alle hunder, men kanskje særlig miniatyrhunder. Chihuahuaen har blitt veldig populær og det har vært mye avling for å møte etterspørselen de siste årene, påpeker Hansen.

Hun mener at oppdretterne har et viktig ansvar.

– Det er kjempeviktig at oppdretterne har kunnskap om rasen de avler fram, at de kjenner rasen og tar hensyn.

Lederen av Miniatyrhundklubben Nord har en tydelig oppfordring til å de som ønsker seg en chihuahua eller andre miniatyrhunder.

– Kjøp hos seriøse oppdrettere. Det er et stort ansvar å kjøpe seg hund, og man må sjekke at foreldrene til valpen man får har tatt de nødvendige testene, og at oppdretteren gjør ting ordentlig.

– Stadig nye medlemmer

At de små hunderasene har blitt stadig mer populær i Tromsø, er noe Hansen har merket. Miniatyrhundeklubben har nemlig hatt et jevnt sig av nye medlemmer de siste årene.

– Vi får stadig nye medlemmer fra hele Nord-Norge. Det er mange raser som går inn under oss, og vi har også mange chihuahua, selv om de også har en egen raseklubb. Vi skal ha et valpeshow i grendehuset på Berg den 13. februar, og der er folk hjertelig velkommen, forteller hun.

Geografiske ulikheter

Medieansvarlig i Norsk Kennel Klubb (NKK), Anne Hofmo Bjøgerud, forteller at de har sett en utvikling de siste årene.

– De fleste av rasene på toppen av listen har vært stabile i popularitet over tid. Men raser som pomeranian og staffordshire bull terrier har hatt en markant økning i popularitet de siste fem-ti årene, forteller Bjølgerud.

Det er umulig å fastslå helt nøyaktig hvor mange hunder som befinner seg i Norge eller Tromsø. Det er selvsagt fordi ikke alle hunder blir registrert. Bjølgerud forteller likevel at over 80 prosent av alle hunder registreres hos NKK. Dermed kan man si omtrentlig hvor mange firbeinte som finnes.

– Vi antar at det finnes om lag en halv million hunder i Norge til enhver tid, fo.

Hun påpeker at antall hunder stort sett følger befolkningstallet. Med denne beregningen kan en fastslå at det er omtrent 7.500 hunder i Tromsø akkurat nå.

– Vi i NKK jobber for å gjøre alle norske hundeeiere enda mer bevisste på at alle hunder trenger mental og fysisk stimulering. Selv de hundene som kan trives med mer moderate mengder fysisk og mental trening, og derfor vil fungere bedre i leilighet i byen, må også få det de trenger, poengterer hun.