KROKEN: Som 22-åring ble Berg og tre andre skikjørere tatt av skred på sørsiden av alpinanlegget i Kroken.

– Det var en uvane man hadde at man på slutten av dagen gikk til toppen og sto ned fjellsiden ned mot Uranusveien på Tomasjord. Denne kvelden hadde vi stoppet og tatt en røykepause. Da vi skulle ta på oss utstyret igjen, hørte vi et brak bak oss. Da kom det et skred på over 100 meter rett mot oss, sier han.

Ble begravd

Kim og resten av turfølget ble alle tatt av skredet, etter antakelig å ha utløst det da de trampet på seg bindingene til snowboard og skiene. Vennegjengen sto under et heng da det smalt, og det tok bare sekunder før de fire ble tatt av skredet.

– Det var som et tog som treffer deg bakfra. Jeg traff et tre med brystkassen og ble deretter liggende begravd under snøen med kun hodet og deler av venstre arm fri. Snøen var så tettpakket rundt meg at jeg ikke klarte å bevege meg eller grave meg ut. Jeg lå der og ropte etter hjelp. De andre havnet ikke i like tettpakket snø som meg, og etter å ha kommet seg løs, fant de meg og fikk meg ut. Hadde jeg vært alene, hadde jeg ikke klart å komme meg løs på egen hånd.

LES OGSÅ: Snøskredsenter høyt prioritert av universitetet

32-åringen legger til at skredet gikk langt forbi dem og at de fant lua til en av dem flere hundre meter lenger ned.

– Vi hadde ikke tid til å kjenne på om vi hadde vondt noe sted. Det var bare å komme seg fortest mulig ned til Uranusveien og sjekke under klærne om det var blod noe sted. Ingen ble skadd i snøskredet, og jeg var den som ble mest begravd av oss, sier han.

Kjenner området

– Jeg er fra Kroken og har nesten vokst opp i løypa der. Djevelberget holdt vi oss alltid unna, men fjellsiden sør for anlegget anså man som trygt, sier Berg.

Men skredet gjorde Berg mer oppmerksom på faren.

– Etter dette var det bare å holde seg unna og ikke stå i området der fordi det er så ustabilt. Vi brukte å være påpasselige med å sjekke skredvarselet og se an terrenget. Vi anså det som trygt, men det var det absolutt ikke.

LES OGSÅ: Her blir Tord tatt av snøskredet

Han forteller at han ikke har sluttet å stå på brett, men at han har sluttet å gå på steder som er skredutsatt.

– Når jeg hører om folk som kjører ski i området der, tenker jeg med gru på at folk utsetter seg for slik fare. Snøskred er ingenting å spøke med, og selv om man er fjellvant, kan man bli tatt av skred. Jeg vil advare andre mot å ta den sjansen og kjøre ned den fjellsiden. Det er enorme krefter i sving og tonnevis med snø som kommer mot deg dersom det går et skred.