Lørdag gikk Caroline Grønbekk ut i iTromsø og fortalte om sin opplevelse med seksuell trakassering. Hun hadde tidligere filmet et tilfelle og anmeldt saken, men opplevde at den ble henlagt av politiet. Hun håper hennes åpenhet om emnet kan føre til debatt rundt trakassering.

– I etterkant av oppslaget har jeg fått veldig mye støttende meldinger om at denne typen oppførsel ikke er OK, sier hun.

Takkes

Grønbekk har opplevd at mange har blitt glade for at hun har fortalt om sin erfaring med trakassering.

– Det er slikt som foregår, både i stor og liten skala. Jeg snakker med jenter som er forbannet fordi man i skolen forklarte trakassering fra gutter med at «sånn er de bare!». Hvis man ble lugget eller tatt på, fikk man høre at «det er fordi han er forelsket i deg». Vi har opplevd trakassering helt siden vi var små, og det skal liksom være greit, sier hun.

Før lørdagsavisen kom på gaten gruet Grønbekk seg noe forferdelig.

– Jeg var redd for at det skulle bli en «underholdningssak». På videoopptaket er jeg veldig redd og har det ubehagelig, og det er også veldig personlig å vise fram. Men jeg har fått meldinger fra både jenter jeg kjenner og ikke kjenner, som har blitt utsatt for alt fra mobbing til trakassering til grove voldtekter. De takker meg for at jeg fortalte historien.

Hun opplever at mange forteller at de ikke ønsker å levere en anmeldelse av frykt for å ikke bli trodd.

– Problemet er ikke bare seksuell trakassering. Det er også et problem når politi og jurister bagatelliserer slike opplevelser. Redselen for å ikke bli trodd blir større enn ønsket om rettferdighet.

Debatt

Hun håper at artikkelen kan skape ytterligere debatt.

– Hvis den i hvert fall kan få én gutt til å tenke seg om neste gang, eller én jente til å føle at trakassering ikke er greit å bli utsatt for og anmelde det, så er jeg glad. Det viktigste er at vi skaper debatt.

Grønbekk har fulgt fortsettelsen av saken i avisen. Hun håper politikerne som uttalte seg om saken i iTromsø tirsdag følger opp saken.

– Jeg skjønner ikke hvorfor man ikke har tenkt på å ta denne typen spørsmål inn i seksualundervisningen tidligere. Jeg tror det ville hjulpet. Den oppførselen man ser blant voksne nå kommer fra den gang de var små. Jeg stiller gjerne opp og holder foredrag, dersom politikerne ønsker å snakke med noen som har opplevd trakassering på nært hold, sier hun.

LES OGSÅ: – Vi må sørge for at dette blir et tema i skolen

Å bli utsatt for seksuell trakassering er ikke noe som er unikt for Grønbekk i hennes venninnegjeng.

– Alle venninnene mine forteller om lignende hendelser. Det er enten snakk om menn som bare kommer bort og tar, eller så er det menn som takler dårlig å bli avvist, forteller hun.

Må tas sammen

Grønbekk synes det er viktig å understreke at dette ikke skal være en «menn mot kvinner-kamp».

– Vi vet jo at ikke alle menn driver med trakassering, og vi vet jo at også menn blir utsatt for trakassering. Dette er en kamp som kvinner og menn må ta sammen, sier hun.