Sauli Guttorm har vært leder av Tromsø sameforening siden høsten 2011, og er nå inne i sitt femte år som leder for 6. februar-komiteen i kommunen. Dermed har han hatt nok å gjøre i forkant av feiringen av samenes nasjonaldag.

– Hvordan blir feiringen av samefolkets dag?

– Tromsø sameforening er ikke en aktiv aktør i noen av arrangementene, for det er så mange andre som arrangerer aktiviteter denne dagen. Vi har forsøkt å lage arrangementer tidligere år, men det har rett og slett ikke vært plass i programmet. 6. februar-komiteen er imidlertid ansvarlig for arrangementet på rådhuset. I år starter markeringen på rådhuset klokken 14, og da blir det servert reisegryte – en slags bidos – fram til klokken 16. Deretter blir det sang, joik og taler fra sametingsråd Silje Karine Muotka og ordfører Jarle Aarbakke.

– Hvor mange gjester forventer dere?

Det pleier å være veldig god oppslutning rundt dette arrangementet, men vi er litt spente på oppmøtet i år. Siden 6. februar lander på en lørdag er det jo mange andre arrangementer i sentrum, så vi får se.

– Hvorfor er denne markeringen viktig?

– Samefolkets dag betyr veldig mye for meg personlig. En offisiell markering er også viktig for dem som kommer etter oss. Samefolkets dag understreker viktigheten av samenes identitet, og hjelper til å bygge opp selvtilliten til samiske barn. Det er en veldig viktig markering for oss.

– Jens Johan Hjort har holdt tale på samefolkets dag de siste fire årene. Hvilke forventninger har du til Jarle Aarbakkes tale i år?

– Jens Johan Hjort gjorde en god jobb. Jeg husker samefolkets dag i 2012 veldig godt. Da hadde ordføreren tatt på seg kofte, og talte på samisk. Ungene ble store i øynene, og kjempestolt over at han kunne samisk. Det var en kjempefin gest. Jeg kjenner ikke til Jarle Aarbakke så godt, og har derfor ikke så mange forventninger til hans tale. Jeg har et håp om at han også vil bruke kofta, men hvis han ikke vil det har jeg full forståelse for det. Man kan ikke presse noen til å bruke kofta, og mange er ikke komfortable med det. Det er helt greit, ingen skal tvinges til å bruke plagget.

– Er symbolhandlinger, som å bruke kofte og tale på samisk, viktig for den samiske befolkningen i Tromsø?

– Ja, det er veldig viktig. Under valgkampen i 2011 var det veldig dårlig stemning rundt debatten om Tromsø skulle innlemmes i samisk språkforvaltningsområde. De som var negative ropte høyest og ble naturligvis hørt. Da Hjort stilte opp i kofte var det et viktig signal for oss. Han har gjennom hele den forrige perioden vært en god støtte for Tromsøs samiske befolkning.

– Har det bidratt til at tromsøværinger er mer åpne mot den samiske befolkningen?

– Jeg har inntrykk av at tromsøværinger har vært veldig åpen og positiv til samer hele veien. Under den tøffeste debatten i 2011 var det de negative som snakket mest, men jeg tror majoriteten holdt seg i ro og tenkte mest for seg selv. I ettertid tror jeg egentlig de fleste var positive til å bli innlemmet i samisk språkforvaltningsområde, selv om Tromsø sameforening aldri ga uttrykk for om det var noe vi ønsket eller ikke. Å bli en del av det krever mye arbeid og byråkrati, mens vi er mest opptatt av små praktiske ting som har høy nytteverdi. For eksempel at vi har tilgang til samiske tastatur og retteprogram på skolen. Det har vi her på Prestvannet skole, og det er vi og de samiske elevene veldig fornøyd med.

– Hvordan ser din feiring av samefolkets dag ut?

– Jeg skal være på rådhuset under markeringen, og jeg er tolk under ordførerens tale. Utover det har jeg ikke en aktiv rolle under selve markeringen. Jeg bruker mye tid på arrangementene i forkant og etterkant, men under selve arrangementet ønsker jeg først og fremst å feire. Tradisjonelt er jeg veldig sliten etter feiringen, men i år har jeg tenkt meg på konserten med Mari Boine i etterkant. Det gleder jeg meg veldig til.

Jens Johan Hjort, tidligere ordfører: – Jeg har utelukkende gode ting å si om Sauli. Jeg har ikke møtt han mange ganger, men han var en viktig deltaker i den forsoningsprosessen vi gjennomførte. Sauli er en mann jeg setter stor pris på. Foto: Tom Benjaminsen
Judith Martinsen, rektor ved Prestvannet skole: – Sauli er en ressurs, for han er en meget dyktig samisk- og finsklærer for Tromsø kommune. Alle samisklærere betyr mye for oss her på Prestvannet, men også for hele kommunen. Sauli har jobbet mye rundt omkring i kommunen.
Lene Rødmyr, styremedlem Tromsø Sameforening: – Sauli har vært med lenge i foreningen, og han har godt historisk perspektiv og mange historier. Han er en lun og rolig person. Kanskje litt beskjeden, men fremdeles pratsom.