Ei kvinne på 28 år sto tiltalt ved Nord-Troms tingrett for overtredelse av ti punkter i straffeloven. Tiltalen omfatter blant annet tyveri, kjøring i ruspåvirket tilstand, besittelse av narkotika, samt å oppgi falsk forklaring til politiet.

Mistanke om tyveri

Sistnevnte skjedde i november 2014 da hun ble innbrakt til politistasjonen i Tromsø på grunn av mistanke om tyveri. Der oppga kvinnen uriktig navn og kvinnen ble med dette navnet registrert politiets arrestjournal.

LES OGSÅ: Kvinne i 40-årene kjørte i heroin­rus

Ransakelse

Påtalemyndigheten ga beslutning om tvangsmiddelbruk mot kvinnen, herunder beslutning om kroppslig undersøkelse og ransaking av kvinnens bopel. Det ikke politiet var klar over på dette tidspunktet var at kvinnen hadde oppgitt falskt navn og adresse, og ei uskyldig kvinne ble uriktig dratt inn i en straffesak.

«Forbauset»

Da politiet ankom adressen som tiltalte hadde oppgitt møtte de ei forbauset kvinne, som det heter i dommen. Hun skjønte ikke hvorfor hun ble oppsøkt av to uniformerte polititjenestemenn. Politiet skjønte da hva som hadde skjedd og beklaget overfor kvinnen som bodde på adressen.

Retten forklarer at det å pådra en uskyldig person politietterforskning og siktelse, er alvorlig kriminalitet. Likevel legger retten vekt på at flere av tiltalepunktene er blitt gammel og tiltalte er tidligere ustraffet. Kvinnen ble dømt til 90 dagers fengsel, 30 dager betinget.

I forbindelse med tyveriene som kvinnen også var tiltalt for, ble det fremmet erstatningskrav på 18.874,94 kroner. Kvinnen dømmes til å betale 12.388 kroner i erstatning av hensyn til hennes helsetilstand. Hun må heller ikke betale saksomkostninger.