I begynnelsen av januar sendte finnmarksselskapet inn begjæringen hvor de krevde at landsdelsbanken – med 1 milliard kroner i overskudd i fjor – måtte slås konkurs. Årsaken var at daglig leder Rolf Pedersen mente at banken – urettmessig – hadde forsynt seg av selskapets konto.

Millionbeløp

Opprinnelig skulle partene møtes i skifteretten i dag. Men i går ble prosessen stanset etter at tingrettsdommer Bernhard Halvorsen hadde konkludert. I en kjennelse skriver han at det ikke er anledning til å åpne konkurs mot en finansinstitusjon. Her ble det vist til bestemmelsene i finansforetaksloven. Det gjorde at Rolf Pedersen trakk begjæringen.

Ulovlige overføringer

Pedersen mente at banken ulovlig, og ved flere anledninger, har foretatt overføringer fra selskapets konto i størrelsesorden 2 millioner kroner.

Etter en konkurs i fjor vinter i selskapet Energi Nord AS ble Pluss Energi AS etablert. Ifølge Pedersen opplevde han at banken hadde foretatt flere transaksjoner selskapet ikke hadde gitt sin godkjennelse til. Det gjorde at både Pedersen og det nye selskapet fremsto som insolvent.

Koblet inn politiet

Pedersen mente pengeoverføringene var av en slik karakter at han koblet politiet på saken. Han forsøkte gjentatte ganger å komme i kontakt med Sparebanken Nord-Norge uten å lykkes. Til slutt gikk han til skifteretten.

Grunnløst

Allerede før rettsmøtet uttalte kommunikasjonssjef i banken, Geir Håvard Hanssen, at kravet var grunnløst:

– Vi er ikke veldig bekymret. Samtidig vil jeg minne om at Sparebanken Nord-Norge hadde et overskudd på nesten 1 milliard kroner i fjor. I den sammenhengen, blir snaue 2 millioner kroner ikke urovekkende, uttalte Hanssen til iTromsø.