I formiddag oppsummerte Eidesen fjoråret. Samtidig benyttet han anledningen til å se fremover. I den forbindelse røpet han at i løpet av første halvår, skal kamera- og opptaksutstyr være på plass i de største rettssalene. Da blir hvert ord og hver bevegelse foreviget for senere bruk. I første omgang er det satt av to millioner kroner til prøveprosjektet.

Godt fornøyd

– Jeg er godt fornøyd med at tinghuset i Tromsø trakk det lengste strået – spesielt med tanke på at alle de store domstolene meldte sin interesse. Det betyr at våre erfaringer fra ordningen, som gjelder både oss og tingretten, blir lagt til grunn når alt skal evalueres, sier Eidesen.

I den forbindelse sa førstelagmannen seg mindre fornøyd med at bevilgende myndigheter – siden 2011 – har strammet inn pengesekken:

– For inneværende periode har vi 413.000 kroner – eller åtte-ni prosent – mindre å rutte med. Det betyr at domstolen blir nødt til å legge enda flere prosesser til Tromsø. I fjor gikk over halvparten av alle sakene i lagmannsretten i sal 1 i tinghuset.

Skyver over utgifter

– I praksis betyr det at utgiftene skyves over på andre. Likevel er det slik at deler av pengebruken går på andre budsjett. Sånn sett snakker vi om en latterlig og uheldig samfunnsøkonomisk løsning.

Imidlertid er Arild O. Eidesen fornøyd med at han – etter at domstolsadministrasjonen har innført ansettelsesstopp – likevel får erstatte en dommerstilling når vedkommende går av i neste måned.

Flyktningsaker

– Jeg har gjort sentrale myndigheter oppmerksom på at dersom flyktningstrømmen over Storskog igjen tar seg opp, vil det bli en stor belastning på vår rett som dekker hele landsdelen. Med færre dommere, ville vi ikke klart oppgavene, mener førstelagmannen.

Når Eidesen ser tilbake på 2015, trekker han fram at selv om antall straffesaker går ned, mottar han og resten av dommerkollegiet flere sivile saker. Det er mer tidkrevende prosesser som gjør at arbeidsmengden opprettholdes.

Er raskest

– Ellers er det verdt å nevne at Hålogaland lagmannsrett er raskest blant domstolene når det gjelder saksbehandlingstid i sivile saker.

For straffesaker er Eidesen & Co på andreplass.

– Vi er også den rettsinstansen som har den bredest bruken av meddommere. Av 622 personer i utvalget, ble hele 488 benyttet i fjor. Det er spesielt – også internasjonalt, presiserer Arild O. Eidesen.