E-posten som dukket opp i innboksen til rektor Rolf Øistein Barman- Jenssen ved Sommerlyst i februar ble sendt ut av den nynazistiske organisasjonen Vigrid og skal ha nådd ut til alle skolens lærere og ansatte.

– Vi fikk en henvendelse i dag, noe vi ofte gjør fra ulike organisasjoner som ønsker å komme inn i skolen og gjøre noe sammen med oss, og denne henvendelsen er noe vi definitivt takker nei til, sier rektor om e-posten med emnefeltet «Partnerskap for kvalitetsheving av undervisning», uttalte han til iTromsø.

I tillegg til Sommerlyst skole, har nå også flere andre Tromsø-skoler mottatt propagandaskrivet  nå i april - blant annet Selnes skole. Det fremgår av kommunens postjournal.

Hjernevasking av elever

E-posten, som er skrevet av Tore Wilhelm Tvedt i Vigrid, innledes med følgende:

«Vedrørende moderne undervisning med vekt på faktabasert grunnlag og utvikling av elevenes evne til kritisk vurdering av maktelitens politisk korrekte propaganda. En politisk korrekt propaganda kun med hensikt å forsterke det falske narrativet en folkefiendtlig maktelite har bygget opp etter den 2. verdenskrig.»

Rektor ved Sommerlyst forteller at dette langt ifra er det eneste skolen reagerer på i e-posten.

– De skriver blant annet at ungdomsskolene har underlagt seg den politiske maktelites ensidige propaganda og er på vei til å bli en asyl-lignende institusjon for hjernevasking av elevene til politisk korrekte zombier uten evne til selvstendig tenkning.

– De veksler mellom å komme med et tilbud og samtidig beskylde oss for indoktrinering av elevene. Vi synes det er alvorlige påstander de kommer med når de beskylder oss for hjernevasking og at vi reduserer elevene til zombier som ikke tenker selvstendig, sier Barman- Jenssen til iTromsø.

Benekter holocaust

I e-posten viser avsender Tvedt også til det Vigrid omtaler som løgn- og fantasihistorier om holocaust som har variert over tid, og at det samme gjelder løgnene om antall døde i de tyske internerings- og arbeidsleirene.

– I en lang periode var Auschwitz sentral i den norske fantasiversjonen av HoloCa$h og dette leirkomplekset er derfor viet spesiell oppmerksomhet. Vi advarer norske kommuner og skoler mot å gå i fellen og aktivt støtte HoloCa$h-industrien, skriver Tvedt i e-posten skolen mottok fredag.

Byråd for oppvekst, utdanning og idrett, Brage Larsen Sollund (Ap), tar sterkt avstand fra Tvedts påstander om Tromsø-skolen.

– De påstår at veldig mye av det som har skjedd er usant, og det vi lærer elevene i skolen ikke har skjedd. De benekter historie.

Må stå imot

– Hvordan tolker dere denne e-posten?

– Jeg tolker det som ren løgn hele greia. Det er virkelighetsfjernt, og de benekter alvorlige hendelser i vår moderne historie, og jeg tror, kanskje særlig i den tiden vi er inne i nå hvor Europa blir prøvd på nytt, at det er enda viktigere å huske vår historie, sier Sollund.

Han legger til at det er viktig å være oppmerksomme på det høyreekstreme miljøet slik at man har en beredskap mot det.

– Vi tolker det jo som at dette er noe vi er imot, og vi blir provoserte av å lese det. Men vi må være oppmerksomme slik at det ikke er noen som faller for denne retorikken. Det er viktig og det er derfor vi reagerer så sterkt på det. Vi som storsamfunn stå opp i kampen mot høyreekstremisme. Det er en kamp vi ikke kan tape. Vi har en ganske nær historie der vi har sett hvor galt det kan gå når det gjelder meninger som ligger ganske nært dette, sier byråden og viser til 22. juli.

– Kan ikke ties i hjel

Byråden og rektor ved Sommerlyst forteller at de, i stedet for å tie det i hjel, må ta til motmæle mot slike meninger.

– Det er viktig å sende et signal om at slike type holdninger er uønsket i Tromsø. De benekter virkeligheten og slik skal vi ikke ha det i Tromsø-skolen.

– Det er fælt å se hvordan noen ikke har lyst å forholde seg til holocaust og det som har skjedd, og at noen vil gjenoppta den typen tankesett. Det er helt uakseptabelt, sier Sollund og legger til:

– I en mer globalisert verden med økte flyktningstrømmer er det enda viktigere at dette huskes på slik at man har den historieforankringen som er reell, og en felles historieforståelse slik at man kan stå imot denne typen virkelighetsfremstilling som blir presentert. Vi må ta de på alvor og tilbakevise dem. Det ene ved å bidra i den offentlige debatten, og det andre vi kan gjøre er det man gjør i 9- klasse nå, nemlig å fortelle hva som skjedde under 2. verdenskrig, om holocaust og om konsekvensene av det på en nøktern måte.

– Står for alt jeg sier

Da iTromsø snakker med Tore Tvedt i Vigrid ber vi han blant annet svare på hva han ønsker å oppnå ved å sende slike e-poster til ansatte i den norske skolen.

– Jeg ønsker å oppnå at de som er meningsstyrende – blant annet skoler, media og politikere – kan se utenfor den politisk korrekte og trange rammen de befinner seg i. Den er ødeleggende for den frie meningsdannelse og for det frie demokratiet.

Han forteller videre at han begynte å sende ut e-postene i vinter.

– Det gjorde jeg grunn av masseinvasjonen av sivilisasjonsfremmede. En strøm av invadører inn til Europa.

– Hvordan reagerer du på reaksjonen til skolen og kommunen etter at denne e-posten ble sendt ut?

– De er ikke i stand til å tenke selvstendig, og ikke i stand til å se lenger enn sin egen nesetipp. De er hjernevaskede idioter og tenker deretter. Jeg tviler på at de klarer å tenke utenfor den politisk korrekte rammen de er inne i. De har blitt hjernevasket. Ingen tør å si noe annet, og hvis de gjør det så kommer den offentlige gapestokken og de må legge seg flate. I mine øyne er det de som er høyreekstreme.

– Jeg har holdt på med dette i 20 år og står inne for alt jeg sier. Og jeg utfordrer med glede denne rektoren, sier Tvedt.