Nav-leder Geir Jakobsen konstaterer at støtten har gått fra 53,1 millioner kroner i 2013 til 67,1 millioner kroner i fjor. Mye av økningen på 14 millioner kroner skyldes boligprisene.

Mange må be Nav om hjelp for å klare de galopperende utgiftene. Blant landets ti største kommuner, er det bare Sandnes som har en dårligere utvikling.

Les også: 733 barn i Tromsø lever under fattigdomsgrensa

Sprengt marked

– Prisene i leiemarkedet er sprengt. Derfor er det andre grupper i samfunnet som nå ber om sosialhjelp – personer og familier som ikke klarer å skaffe seg tak over hodet uten økonomisk hjelp.

Ifølge Jakobsen må også ungdom gis støtte – fordi prisene på helt ordinære hybler er mer enn doblet de siste årene.

Ikke tak på

– Vi må følge opp når boligprisene øker. Å sette et tak på slik hjelp, er utenkelig. Og så lenge det ikke finnes alternativer, er det vår plikt å bidra.

I fjor fikk 2.335 personer i Tromsø en eller annen form for sosialhjelp. Det er en liten oppgang fra året før. I snitt utgjør det nesten 29.000 kroner per hode.

Les debattinnlegget: "Nav skal sikre barnas situasjon og behov"

– Utbetalingene varierer veldig – fra drøye 300.000 kroner og nedover. Og det er alle typer mennesker som ber om sosialhjelp – fra folk i arbeid til enslige, familiefolk, pensjonister og uføre.

Det er ikke mer enn ett par år siden Nav startet endringene hvor etaten skal bidra til å utjevne skjevhetene i samfunnet.

Fattigdomsgrensen

– Når eksempelvis en familie havner under fattigdomsgrensen, er det vår oppgave å sørge for at barna får delta i de samme aktivitetene som sine jevngamle. I det ligger også utstyr som må til.

– Erfaringsmessig vet vi at fattigdom og sosiale problem går i arv. Ved å bryte dette mønsteret, får vi en positiv effekt på sikt. Det er særdels viktig, understreker Geir Jakobsen.

Godt ut av det

Til tross for økningen i sosialhjelp, mener Nav-lederen at Tromsø kommer godt ut sammenlignet med andre, store kommuner:

– I aldersgruppen 18-67 år er andelen som mottar sosialhjelp på 1,2 prosent av befolkningen. Og selv om prosentandelen øker til 1,95 blant de unge i alderen 18-25 år, er vi blant de beste.

Les også: I årevis har Tromsprodukt hjulpet folk i jobb - nå må de selv si opp ansatte

Helt på topp

– I førstnevnte gruppe utgjør utbetalingene per hode 1.260 kroner i året. Det er godt under landsgjennomsnittet på 1.500-2.000 kroner. Det setter Nav lokalt i en særklasse.

Geir Jakobsen trekker også fram tallene for januar i år som viser en positiv utvikling sammenlignet med samme måned i fjor.

– Her er nedgangen fra 4,95 til 4,25 millioner kroner, konstaterer Nav-lederen.

Livsopphold

Jakobsen sier at dagens minimumssats til livsopphold er 5.850 kroner per måned. Også her er variasjonene store – hvor ungdommen får minst.

– Det vi registrerer i denne gruppen, er at mange bare trenger hjelp til å komme over kneika. Etter å ha blitt stimulert til aktivitet og gitt noe sosialhjelp, klarer de seg selv.