På Facebook er det blitt opprettet ei lukket gruppe med navnet «Support Soldiers Of Odin Tromsø». Gruppen har totalt 36 medlemmer.

iTromsø har prøvd å komme i kontakt med flere av dem som er administrator i gruppa uten å lykkes.

– Patruljerer til helgen

«Odins soldater» har opprettet flere lokallag i landet. Ronny Alte er tidligere ledere av Norwegian Defence League (NDL) og har vært sentral i Pegida Norge, men foretrekker imidlertid å bli titulert som «en av Norges mest kjente islamkritikere».

Alte tituleres også som talsmann for «Odins Soldater» i Norge. Han forteller overfor iTromsø at gruppa har som mål å gjøre gatene trygge for alle.

– Det er helt nyoppstartet i Tromsø. Jeg tror noen av dem skal patruljere i helgen, men da uten klærne, forteller han.

Les mer: Politiet kritisk til borgervern (iTromsø Pluss)

Filmer det de ser

Gruppa er til vanlig kledd i svarte hettegensere med et hvitt vikingmotiv på ryggen og med skriften «Soldiers of Odin». Flere av dem velger også å skjule ansiktene sine. Vedlagt beskrivelse til gruppa «Support Soldiers Of Odin Tromsø» står det at det vil bli laget gensere med bokstavene «S. O. O» på brystet, samt hvilken by de har tilknytning til.

Ifølge Alte er gruppa nå på plass i alle de største byene i landet.

– Vi er ei gruppe som patruljerer i gatene. Vi følger med på at det ikke skjer seksuelle overgrep, narkotikakriminalitet, slåsskamper og lignende. Hvis vi ser noe slikt, så prøver vi å roe dem ned, og ringer politiet. Det blir også filmet, sier han til iTromsø.

Les mer: Natteravnene mener det er urimelig å bli sammenlignet med Odins soldater (iTromsø Pluss)

Driver selvstendig

Han trekker blant annet paralleller mellom dem og Natteravnene.

– De fokuserer på ungdommer, mens vi vil gjøre gatene trygge for alle. Det spiller ingen rolle om du er etnisk norsk eller ikke, vi skal hjelpe alle, sier han.

«Soldiers of Odin» har sitt utspring i Finland i byen Kemi. Ifølge Aftenposten er det Mika Ranta som er lederen av gruppa. Ifølge den finske sikkerhetstjenesten har noen av medlemmene der tilknytning til grupper på ytre høyre fløy, også nynazistiske, skriver Aftenposten. Dette er noe Alte tar avstand fra.

– Det er et medieskapt uttrykk. De har ved flere anledninger blitt omtalt som nazister i Finland, men det finnes ingen form av dette. Uansett, så driver vi selvstendig i Norge, sier han.

Alte har kontaktet i iTromsø og vil ikke at Soldiers of Odin skal omtales som en borgervernsgruppe. Han kaller det for en "privat natteravnstjeneste".