SENTRUM: iTromsø omtalte i november Totalrenoverings planer for bygging og restaurering av 42 leiligheter i Storgata 104, 106 og 108. Planene sto på det tidspunktet i fare for å bli skrinlagt grunnet en kommunedelplan som blant annet krevde lekeplass og parkering.

Nå ser det derimot lysere ut for prosjektet, ettersom Fylkesmannen har valgt å oppheve nevnte krav. Etter tilbakemeldinger fra kommunens byutviklingsetat har også Totalrenovering utredet nye planer, som vist i bildene ovenfor.

– Det er alltid vanskelig med slik saker, men vi har hatt en god dialog med kommunen og er veldig fornøyde med de nye planene, sier daglig leder i Totalrenovering Bård Sverdrup.

«For diffust»

Tilbakemeldingene Totalrenovering fikk på de originale planene gikk blant annet ut på at den boligblokka som var prosjektert var «for diffus».

– De mente formen på bygget ikke var tydelig nok i bybildet, ettersom det ikke ga inntrykket av å være et nybygg. Derfor har vi nå endret litt på utformingen og jeg synes selv det ser mye bedre ut enn de originale tegningene, sier Sverdrup til iTromsø.

LES OGSÅ: Disse blokkene kan få to nye etasjer og heis

Nytt er også at antallet leiligheter reduseres til totalt 37, istedenfor 42. Av disse er 20 i den nye blokka, 6 av dem i to nye rekkehus og 11 av dem i de eksisterende byggene som peker ut mot Storgata. Sistnevnte bygg skal restaureres både innvendig og utvendig.

Må behandles

De nye planene er allerede sendt over til kommunen for behandling. Der må byutviklingsetaten nå ta stilling til hvorvidt dette går under en reguleringssak eller om det blir en byggesak. Kommunen har i utgangspunktet konstatert at det er førstnevnte, men må nå ta stilling til spørsmålet på nytt.

– De har spurt om det kan behandles som en byggesak, og hvorvidt det er noe poeng å gå videre med prosjektet eller ikke. Dette må vi nå ta stilling til, sier kommunens reguleringssjef Erik Eidesen.

LES OGSÅ: Nå er denne luksusleiligheten solgt

Han legger også til at reduseringen av antallet leiligheter nødvendigvis ikke er nok for å få prosjektet godkjent.

– Vi har i utgangspunktet stilt et krav på maks 25 enheter, fordi det skal kunne være gode boforhold. Dette betyr blant annet at man skal ha tilstrekkelig med uteområde i nærheten og en trygg skolevei. Kravene er de samme vi stiller til alle andre som ønsker å bygge boliger i Tromsø, forklarer Eidesen, som legger til at han er åpen for en dialog om problemstillingen.

– Det er ikke nødvendigvis kravet på maks 25 boliger som står i veien, men vi må ha en dialog på hvordan de skal løse dette med boforholdene. Kommunen kan ikke se bort fra alle krav til bokvalitet bare på grunn av eiendommens plassering i sentrum, selv om noen unntak kan vurderes, konstaterer Eidesen.

Byutviklingsetaten skal nå behandle saken og Eidesen håper på å kunne gi et svar i løpet av uka.