Den 33 år gamle interiørarkitekten startet opp for seg selv i Tromsø for to år siden, og holder til i lokalene over Presis og Circa i Storgata. Fargerike tøystykker og tavler med prøver av dekorative materialer og fliser, vitner om et kreativt kontorhjørne i lokalet hun deler sammen med tre andre.

Fra arbeidsbenken i Tromsø jobber Johnsen med prosjekter ikke bare i Nord-Norge og i Norge, men også med velstående kunder over hele verden.

Penthouse i James Bond-stil

– Drømmejobbene er de prosjektene hvor du får komme inn parallelt med bygningsarkitekten. Mange flytter rett inn en ferdig leilighet hvor det er begrensninger som du ofte bare må finne deg i. Men de artigste prosjektene er når du får bli kjent med kunden og får bygge et hus som er tilpasset deres livsstil og personlighet, sier hun.

Da iTromsø besøker henne i kontorlokalene har hun nettopp kommet hjem fra en jobbreise i Pakistan hvor hun jobber med nettopp et slik prosjekt – en storslått villa i Lahore som nå bygges for en høyt profilert kunde.

– Dette er et spesielt prosjekt fordi arkitekten sitter i Bangkok. Planene er deretter bearbeidet av en lokal arkitekt, vi har en entreprenør som er basert i Miami, og så er det jeg som jobber med interiøret, forteller Johnsen.

De siste 7–8 årene har hun gjort flere prosjekter for mannen hun nå innreder drømmehjemmet for.

– Det første prosjektet jeg gjorde for han var en penthouseleilighet i Dubai der temaet var James Bond. Det ble veldig fancy, og da det skulle spilles inn en Bond-film i Dubai ble kunden min kontaktet og spurt om de kunne bruke leiligheten. Det var et morsomt prosjekt og siden da har vi jobbet sammen. Han er en ganske høyt profilert person, og vi har gjort flere kontorbygg for ham, blant annet et i Islamabad for ikke så lenge siden.

Flyttet til Midtøsten

Men hvordan har egentlig 33-åringen, som opprinnelig er fra Nordreisa, opparbeidet seg rike og mektige kunder i Asia?

Det hele startet etter at Johnsen var ferdig med studiene ved Idéfagskolen i Tønsberg, og ble ansatt av et firma med butikker over hele Midtøsten.

– De trengte noen på hovedkontoret som kunne tegne de nyoppstartede butikkene i blant annet Qatar og Bahrain, og vi jobbet med å utarbeide butikk-layouts over hele Midtøsten, forteller hun.

Etter et år fikk hun jobb på et arkitektkontor og gikk samtidig videre på skole i Dubai.

– Gjennom arkitektbyrået fikk jeg jobbe med så mange ulike typer kunder. Jeg har hatt så mange merkelig opplevelser mens jeg bodde der. Ofte jobbet jeg med sjeiker og folk som lever i en litt annen verden enn vi er vant med, og vi gjorde alt fra nattklubber og restauranter til private hjem, forteller hun.

Skyskrapere på hvert gatehjørne

Johnsen ble boende i Dubai i seks år, hvor hun det siste året drev for seg selv sammen med en venninne.

– Det var egentlig en helt perfekt tid da jeg kom ned dit i slutten av 2003, fordi det var en tid hvor det skjedde mye i Dubai. Det er 12 år siden jeg flyttet ned dit, og nå når jeg kommer tilbake så kjenner jeg meg knapt igjen. Det kommer opp en ny skyskraper der omtrent hver dag, og mens jeg bodde der kunne jeg trekke fra gardinene og oppdage at «oi, skal de bygge noe her nå». Det var fantastisk å se hvor fort utviklingen gikk, og det var også en av grunnene til at jeg valgte å jobbe videre med interiør – jeg ble så inspirert av det jeg så hver dag, og jeg hadde så lyst til å være med på prosjektene og utviklingen.

Fikk valp i gave

– Er det noen historier du sitter igjen med etter å ha jobbet i utlandet og med mye rike kunder?

– Det var en gang jeg hadde jobbet for en kunde som var veldig fornøyd med jobben jeg hadde gjort. Da han skulle ut og reise fortalte han at han hadde veldig lyst til å gi meg en gave, og spurte «do you like puppies?». Jeg svarte jo ja, og var helt sikker på at han spøkte. Men så gikk det to måneder og jeg fikk en telefon fra han hvor han sa «Julie, your puppy is here». Jeg skjønte ikke hva i all verden han mente, men da hadde han kjøpt en German Shepard som han hadde importert fra Tyskland med pass og hele pakken.

– Jeg bodde i en liten leilighet og jeg tror jeg hadde hunden hos meg i kanskje fem måneder før jeg måtte gi den vekk. Nå bor den i Sverige hos en venninne av meg på en fin gård hvor den har det bra. Jeg hadde aldri fått en hund i gave hos en norsk kunde.

– Men når du bor i et stort palass slik de ofte gjør der, og har så mange som kan passe på denne hunden, så trenger du egentlig bare se den en gang i året. For meg derimot var det som å få et spedbarn jeg plutselig skulle passe på, men det var en artig erfaring, og han spør ennå når jeg snakker med han hvordan det går med «babyen min», humrer hun.

Løveføtter i gull

Hun legger ikke skjul på at det er noe helt annet å jobbe for rike sjeiker i den arabiske verden enn hva man er vant med i Norge.

– Det er helt annerledes. I Norge er det ikke slik at du innreder «servant-quarters» for tjenerne eller et eget sted hvor privatsjåføren skal sitte når han har parkert bilen. Eller hvordan man skal gjøre det slik at tjenerne kan gå opp og ned uten at de forstyrrer. Det er en logistikk vi aldri snakker om i norske hjem, sier hun og legger til:

– Det kan være de har blitt mer miljøvennlige i Dubai nå, men det var heller aldri snakk om gjenbruk slik man ofte snakker om her i Norge. De vil ofte ha gullbelagte håndtak, og da vi gjorde en nattklubb på Emirates Palace i Abu Dhabi ble vi fortalt at hotellet hadde brukt 24 tonn gull bare i interiøret. Det er jo helt sykt, sier Johnsen.

Luksus

– Ble du noen gang overveldet over all luksusen?

– Man blir nok litt blind på det når man bor der nede. De vil ha bad med løveføtter i gull, og etter hvert tenker man at det er slik det skal være, innrømmer hun.

– Hva med når du kommer til Norge og tenker tilbake på det?

– Da jeg først kom tilbake til Norge og fikk høre budsjettene her så tenkte jeg av og til «men hva i all verden skal vi få til med det?! Det er jo altfor lite!». Men her er vi mye flinkere å tenke kreativt. Det handler om helt andre preferanser – for eksempel plassbesparelse og utnyttelse av plassen, bruk av materialer som skal gi en god følelse – mens i Asia eller den arabiske verden tenker man mer på hvordan interiøret oppleves utad og hvordan du blir oppfattet. Der handler det om å skape en «wow-faktor» og at det første som blir sett når man kommer inn skal imponere. Mens i Norge, selv om det kan være pretensiøst her også, så er det ofte viktigere at man skal ha det koselig og hyggelig.

Maksimalisme

Stukkatur, utskjæringer, håndmaling og kapeller med veggmalerier er blant de mange detaljene 33-åringen ofte må inkludere i interiøret når hun jobber med prosjekter i Midtøsten.

– Der snakker vi maksimalisme, mens her i Norge er vi mer minimalistiske og vil ha rene flater. Det skal være stilrent og ofte praktisk. Jeg føler også at det er mindre regler når jeg jobber med de utenlandske prosjektene fordi det er greit å blande.

– Slik som huset i Pakistan hvor vi for eksempel skal importere møbler fra USA. Dermed blir det litt USA-inspirert, mens arkitekturen er romerskinspirert. Det blir en miks av ting og alt er lov så lenge det er fint og «wow», legger hun til.

– Er det befriende å jobbe for kunder som omtrent ikke har budsjett?

– Ja, på en måte er det det, men samtidig må det du leverer være ganske fantastisk hele tiden. Jeg kan ikke skylde på at jeg synes noe blir for dyrt hvis kunden spør hvorfor jeg har gjort noe på den måten. For jeg kan jo velge mellom alt, så man må ofte vri hodet enda mer og komme opp med nye og kreative løsninger hele tiden. Det kan være slitsomt, men det er veldig gøy.

Tromsø som kreativ hub

– Frister det å flytte til utlandet igjen, eller blir du i Tromsø?

– Jeg tror jeg vil være her, så lenge jeg kan reise og ha prosjekter i utlandet så er det helt greit å være i Tromsø. Jeg hadde et møte med en kunde i går som sa at det som er så fint med Tromsø er at vi står for kvalitet, med de beste råvarene, gode hoteller og alt som hører med. Det er litt kult at man kan sitte i Tromsø og lage noe råfint som blir bygd i Pakistan, Glasgow, Dubai eller hvor som helst. Og når man er i Tromsø får man så mye inspirasjon fordi det er så mye kult her. Så kanskje det er en hub for å bli ekstra kreativ, flink og inspirert, og så kan man heller prøve å ta det med seg ut. Jeg liker i hvert fall tanken på at man kan sitte her og bli dyktig og eksportere det vi lager, sier Johnsen.

KUNDER OVER HELE VERDEN: Etter å ha jobbet som interiørarkitekt i Dubai i over seks år har Julie Johnsen (33) opparbeidet seg rike og mektige kunder i utlandet. Fra kontoret i Storgata i Tromsø jobber hun med prosjekter både i Norge, Europa og Asia. Et av hennes pågående prosjekter er blant annet et luksushjem i Lahore i Pakistan for en høyt profilert kunde. Foto: Trond Tomassen
STORT PROSJEKT: Villaen som er under oppføring i Pakistan skreddersys etter familiens ønsker om planløsning og design. Foto: Privat
BASSENG: I kjelleren skal huset få et stort og eksklusivt basseng med utsmykninger i bunn. Foto: Privat
STORSLÅTT ENTRE: Bildet er en 3D-tegning som viser hvordan entreen i huset vil se ut når villaen er ferdig. Foto: Privat
EKSKLUSIVT: Johnsen er i Pakistan med jevne mellomrom for å godkjenne interiøret i huset. Foto: Privat
SPISESTUE: Julie Johnsen har for tiden ansvaret for interiøret i en villa som bygges i Lahore i Pakistan. Foto: Privat
BYGGER LUKSUSHJEM: Johnsen jobber tett med bygningsarkitekten og entreprenøren med huset som bygges i Lahore. Foto: Privat