Hennings lydstokk-oppfinnelse vakte så mye oppsikt at den var blant de 11 bidragene som gikk til topps i den nasjonale oppfinnerkonkurransen Prosjekt Fantasi. Det kom inn hele 2.000 bidrag fra barn og unge i hele Norge, 400 av dem fra Nord-Norge.

Les også: Nordnorsk Vitensenter utmerket seg nasjonalt (krever innlogging)

Fant opp lydstokk

Målet med konkurransen, som Statoil og fem regionale vitensentre står bak, har vært å inspirere barn og unge til å bruke fantasien og finne opp fremtidens oppfinnelser; «fordi morgendagens løsninger trenger morgendagens helter», som Prosjekt Fantasi markedsfører seg selv.

iTromsø møter Henning og mamma Grete Bruun på Nordnorsk Vitensenter, hvor oppfinnelsen ble klekket ut i fjor høst. Fjerdeklassingen ved Prestvannet skole har vært blind siden han var rundt fem år gammel. Henning har med seg sin hvite stokk, som han både bruker for å ta seg fram på en trygg måte og signalisere til omverdenen at han er blind.

Ideen om en lydstokk kom han på da han var ute og gikk tur sammen med moren i september i fjor og det var mange sølepytter der de gikk.

– Det var helt tilfeldig. Han ble litt lei hver gang han måtte unngå å gå i søla. Så sa han, tenk om jeg hadde visst at det kom en søledam, forteller Grete Bruun.

Løsningsorientert

På vitensenteret i høstferien ble ideen videreutviklet i forbindelse med oppfinnerkonkurransen Prosjekt Fantasi. Henning hadde bestemt seg for at hans oppfinnerbidrag skulle være en lydstokk, eller soundcane, som han kaller den på engelsk. I tuppen på stokken skal det være en sensor som kan gjenkjenne vann, is, stein eller andre ting som dukker opp på veien, og gi beskjed med lyd via en ørepropp om hva det er.

– Henning bruker den hvite stokken hver dag når han er ute. Det var kusinen Fanny som tegnet stokken etter at han fortalte hvordan den skulle være. Det gjelder å være løsningsorientert, ikke sant, og du er veldig god på det, sier Grete til sønnen sin.

Stolt av Henning

At Henning skulle være blant de 11 som gikk helt til topps med oppfinnelsen sin, har gjort inntrykk.

– Hele familien er veldig stolt over gutten vår.

Hennings og de ti andre oppfinnelsene skal nå bygges i full størrelse ved Science Project i London. Vinnerbidragene skal presenteres i en utstilling som skal rundt til alle landets vitensentre. Henning håper han også får sin egen utgave av lydstokken, i tillegg til den som stilles ut i monter.

– Når de har lagd prototypen håper jeg de lager en ekstra som jeg kan få, sier mamma Grete Bruun på vegne av en kry og smilende Henning.

Tre oppfinnelser fra Tromsø

Vitensenterpedagog Elisabeth Killie Kanebog er imponert over innsatsen til de nordnorske deltakerne, og at hele tre av oppfinnelsene fra Tromsø ble vinnere i finalen.

– Det blir kjempeartig å se om de får til å lage lydstokken til Henning og om den kan brukes i praksis. Det ville løse et stort problem for blinde. Dersom ingeniørene i London klarer å lage lydstokken, vil mange blinde få en bedre hverdag takket være Hennings oppfinnelse. Det ville være fantastisk, sier Kanebog.

I tillegg til Hennings lydstokk er også oppfinnelsene Super-Sparken til Amanda Mathilde Amundsen og Ina Kildalen og iPower Walk til Rasmus Fossen Nordal, alle fra Tromsø, blant de 11 nasjonale vinnerne som får laget oppfinnelsen sin i London.

– Det var en knalltøff konkurranse. Bidragene ble juryert av representanter for Statoil, vitensentrene, Try reklamebyrå og Science Project.