I januar fikk begge de Litauen-fengslede mennene en norsk dom – og litauiske myndigheter har nå akseptert soningsoverføring til Norge.

Får komme hjem

Kriminalomsorgsdirektoratet (KDI) opplyser til iTromsø, etter fullmakt fra en av de domfelte, at mannen ble overført til Norge på tirsdag. De opplyser videre at de mottok godkjenningen fra litauiske myndigheter 15. februar. Mannen sitter nå i Trondheim fengsel.

KDI kan ikke uttale seg om den andre mannen.

LES OGSÅ: Nå er det opp til Litauen om Tromsø-mennene får komme hjem

Tromsø-mennenes advokat, Jan Christian Kvanvik, sier til iTromsø at hans klient reiste fra Litauen i går.

– Han har kommet til Norge nå og er selvfølgelig veldig glad for det, sier Kvanvik.

En gledens dag

Oddbjørn Mikkelsen, far til en av de fengslede, opplyser at han har fått bekreftet fra ambassaden i Litauen at sønnen får reise til Norge torsdag.

– Jeg har fått vite at han reiser i morgen og at han da blir flyttet til et fengsel i Trondheim, sier Mikkelsen til iTromsø.

Han sier det hele er en gledens dag.

– Det har vært et fire år langt mareritt. Jeg nekter å tro at de ikke skal få slippe fri nå, de har jo sonet godt over to tredjedeler av straffen sin. Uansett: Når det gjelder soning, har han i alle fall fått komme hjem til Norge. Nå føler jeg at skuldrene er litt lavere og alt er bedre enn det har vært. Det er som om sola og julaften kom på samme dag. Slik ville nok enhver forelder følt.

Mikkelsen sier fengselsoppholdet i Litauen har vært tungt for sønnen.

– Kanskje kan han nå få havne på en celle med eget toalett og kanskje egen dusj, det ville vært stort.

Ble fengslet i 2012

Det var i juni i 2012 at tre menn fra Tromsø ble pågrepet i Litauen. To av dem, som nå har fått straffen omgjort til en norsk dom, har siden sittet fengslet i Litauen. De ble dømt for besittelse av ulovlige legemidler til fire og et halvt års fengsel.

Snarlig løslatelse

I den norske dommen fra Nord-Troms tingrett ble begge dømt til fengsel i fire år, men mennene vil få fradrag i straffen for den tiden de har sittet fengslet i Litauen siden sommeren 2012, tilsvarende 1.305 dager.

Kvanvik har tidligere uttalt til iTromsø at de to Tromsø-mennene ikke har lang soningstid igjen.

– Vi har en forventning om at de skal bli løslatt etter å ha sonet to tredjedeler av dommen, så da er det ikke mye tid av straffen igjen. Vi skal jobbe for en snarlig løslatelse, sa Kvanvik i januar.