I en dom fra tingretten blir paret frikjent for kravet om at deres kloakkanlegg må utbedres for å unngå utslipp mot eiendommen til Ann Rita og Kristian Eines.

I motsøksmålet må sistnevnte betale erstatning med 27.500 kroner.

Årelang strid

Striden om lukt og lekkasjer startet i 2010. Da ble kommunen koblet inn og har fattet en rekke vedtak i saken. Disse er oversendt fylkesmannen som har svart med å sende dokumentene tilbake til vann og avløp og bedt om ny behandling.

Da saken til slutt havnet i retten, var det fordi Ann Rita Eines mente at søsterens avløpsanlegg førte til forurensninger på hennes eiendom.

Les mer: Truer likevel med dagmulkt

Bekreftet lekkasje

Under rettssaken erkjente Hanne Kristiansen at det var lekkasjer. Samtidig mente hun at de kom som følge av at søsterens ektefelle, Kristian Eines, hadde foretatt gravearbeid nedenfor tomten.

Det forårsaket setninger i grunnen som igjen førte til at avløpsrørene skled fra hverandre.

LES OGSÅ: - Vi er blitt syndebukker

Krevde erstatning

Ekteparet Eines krevde 525.000 kroner i erstatning samt saksomkostninger – subsidiært at anlegget ble utbedret. I motsøksmålet krevde Hanne Kristiansen 300.000 kroner til utbedring av skader på avløpsanlegget og eiendommen.

Retten bygger blant annet sin avgjørelse på vitnemålet til en geotekniker som konkluderer med at lukt og forurensning oppsto etter gravearbeidene til Eines.

Plikter ikke

Likevel konkluderer retten med at Eines ikke plikter å rette avløpsanlegget på eiendommen til Hanne Kristiansen og Øistein Karlsen. Årsaken er at setningen i grunnen har stabilisert seg og ikke lenger utgjør noen risiko for ytterligere skade.

LES OGSÅ: - Må bo midt i skitstanken

For nært grensen

Videre påpeker retten at anlegget til Kristiansen er anlagt for nært nabogrensen og at det var en medvirkende årsak til setningsskaden. Det offentlige krever ti meter.

Siden partene bare fikk delvis medhold i sine krav, må de bære egne saksomkostninger.