I rapporten har SINTEF på oppdrag fra Forbrukerrådet tatt en gjennomgang av de 21 mest populære appene i Norge. På denne listen står blant annet ordpuslespillet Wordfeud, den populære appen til Tromsø-gründer Håkon Bertheussen.

Det var Nordlys som først omtalte saken.

Samler inn data

Flere av appene får refs for brukervilkårene og personverninnstillinger. I rapporten kommer det fram at Wordfeud får kritikk for at

appen har tredjeparts sporingsprogrammer som får tilgang på personlig informasjon fra spillerne, samt at tredjeparts reklameleverandører får tilgang til deres lokasjon.

Les også: Wordfeud-gründeren tjente 26 millioner kroner i fjor

Undergraver personvernet

Forbrukerrådet skriver på sine sider at appen også kan endre vilkårene og kaste deg ut uten grunn.

– Apper skal ikke samle inn mer informasjon enn de trenger for å fungere. Når dette skjer, undergraver det både personvern og forbrukernes tillit til digitale tjenester, sier fagdirektør Finn Myrstad i Forbrukerrådet i en pressemelding.

Gjorde feil

Til Nordlys sier app-gründer Håkon Bertheussen at noen tilganger er nødvendige, men at de har tatt tak i saken.

– Jeg er enig i at Wordfeud tidligere etterspurte to brukertillatelser som ikke var nødvendig. Vi lanserte en oppdatering 1. mars som fjernet tillatelsene «get phone status and identity» og «get running tasks». Wordfeud brukte ingen av funksjonene disse tillatelsene gir, så vi kunne fjerne dem uten å miste noe funksjonalitet. At vi tidligere krevde disse tillatelsene var en ren feil fra vår side, og hadde ikke noe å gjøre med reklame, sier Bertheussen til avisen.

Les også: Tromsø-gutter med rekordord i Wordfeud

Skal gjøre endringer

Hvis en bruker laster ned appen Wordfeud, må man først godkjenne brukervilkårene.

Bertheussen sier til Nordlys at han mener Wordfeud-brukerne blir godt nok informert, men at de skal gjøre brukervilkårene og personvernerklæringen mer forbrukervennlige.

Potensiell risiko

I innledningen til rapporten skriver SINTEF at tredjeparter utgjør en risiko for dem som bruker appene.

– Mange av disse tredjeparts-domenene er sporingsprogrammer som utgjør en potensiell personvernrisiko fordi vi har lite kunnskap om hvordan de samler, lagrer og deler brukerdata, skriver de.

Ordpuslespillet finnes i betalt versjon også, men testen utført av SINTEF gjelder den reklamefinansierte utgaven Wordfeud free. Testen ble gjennomført i 2015.

Les også: Håkon (66) ringes ned av journalister

Flere får kritikk

Wordfeud er langt ifra den eneste som får refs i rapporten. Blant annet reagerer Forbrukerrådet på at VG-appen vil vite nøyaktig hvor du er. I tillegg pekes det på at Vipps sender brukerinformasjon til Facebook uten grunn og at Finn-appen krever ekstremt vide rettigheter til brukerens innhold.

iTromsø har forsøkt å komme i kontakt med Håkon Bertheussen uten å lykkes.

ORDLEK: Slik ser appen Wordfeud ut. Foto: Skjermdump