Bjerkaker: Som iTromsø har skrevet tidligere har naboene ved den planlagte treningshallen protestert kraftig på de foreslåtte endringene i gjeldende plan. For å imøtekomme TILs behov foreslo de for en måned siden å snu hallen 90 grader og trekke den nærmere kunstgressbanen.

Prosjektleder Frode Rinnan i Tromsø Idrettslag har nå spilt inn nok et alternativ til plassering av hallen, uten at byggelinjer brytes. Forslaget ligner på naboenes, forskjellen er at hallens langside ligger nærmere Bjerkealleen.

Plass til mer

Et forslag om å plassere hallen med langsiden i forlengelsen av kunstgressbanen og kortsiden mot Bjerkealleen, er tidligere avvist av Byutvikling. De vil ikke gi dispensasjon fra overskridelse av byggegrensen mot nord, og dermed er naboenes protest blitt hørt. Alternativt kan hallen flyttes sørover for å unngå dispensasjon, det innebærer imidlertid en kostbar flytting av kunstgressbanen.

Rinnan møtte i forrige uke byråd for idrett, Brage Larsen Sollund (Ap), for å finne en løsning på hallfloken.

– Vi diskuterte fram og tilbake begge mulighetene. Dersom hallen snus, vil det ikke bli plass til mye annet på tomta, sier Rinnan.

Ola Valdermo som representerer naboene sier han ikke vet om andre bygg enn treningshallen er aktuelle for tomta, om det eventuelt også kan bli barnehage eller boligblokker.

– Det er ei stor og relativt sentrumsnær tomt, og man vet aldri hva som kan komme der senere, sier han.

Vurderer tomtekjøp

Han viser til at med de innvilgede dispensasjoner kan hallen flyttes lenger opp mot gang- og sykkelstien enn TILs opprinnelige plassering. Da blir det også mulig å flytte den lengre mot sør/vest i henhold til naboenes forslag til løsning, noe som også vil gi et større areal mellom hallen og Strandveien.

Valdermo mener at dersom TIL vil komme i gang med nye hallen så raskt som mulig, er det bare å følge naboenes forslag.

– En slik løsning burde ha en maksimal byggesaksbehandling på inntil fem til seks uker, inkludert frister for nabovarsling. Vi mener vi har et godt forslag, men dersom TIL ikke ønsker det, haster det kanskje ikke så mye likevel?

Prosjektleder Frode Rinnan er ikke fremmed for at TIL kan kjøpe tomta av Tromsø kommune, som kjøpte den fra Statsbygg for 7,5 millioner kroner. I dag har TIL en festeavtale med kommunen.

– Kommunen måtte tygge på et eventuelt salg. Vi diskuterte ikke pris, med det blir snakk om millioner. Sollund kunne ikke love noe i møtet uten at det var klarert med den øvrige politiske ledelsen.

Tror på løsning

Brage Larsen Sollund mener flere interesser står mot hverandre i denne saken.

– Her står flere hensyn mot hverandre; naboer, Bjerkaker barnehage og TIL. Vi hadde et konstruktivt møte med TIL, men jeg har ingen løsning jeg kan trekke opp av hatten. Vi jobber for å finne en løsning, sier Sollund.

– Hva med spørsmålet fra TIL om hvordan kommunen stiller seg til at de får kjøpe hele tomta?

– Det er flere hensyn som må veies opp mot hverandre, både spørsmålet om kommunale tomtereserver og ikke minst situasjonen for Bjerkaker barnehage som bruker området til lekeplass. Jeg tror vi finner en god løsning, men jeg vil ikke forhåndskonkludere, sier byråden.

SLIK...: Denne plasseringen krever dispensasjon, noe Tromsø Idrettslag fikk avslag på. Illustrasjon: Tromsø Idrettslag
...ELLER SLIK: Nå har Tromsø Idrettslag lansert denne løsningen for plassering av treningshallen, som betyr mindre plass til andre bygg på tomta. Illustrasjon: Tromsø Idrettslag