TROMSØ: – Jeg er helt forskrekket over dette, sier den kjente billedkunstneren til iTromsø onsdag.

I anledning oppussingen av Hurtigrutens skip har selskapet den siste tiden fått kritikk fra kunstmiljøet for å ha fjernet malerier og kunst om bord.

– Det er en skam!

Den siste tiden har billedkunstner Knut Erik Harr gått hardt ut mot Hurtigruten. Nå raser Marit Bockelie fordi en person skal ha fått kjøpe et av hennes malerier om bord for bare ett par tusen kroner.

– Det er så billig at det er en skam! Jeg har ingen bilder som går under 2.000 kroner. Her har jeg laget kunst, både flere malerier og mosaikk, spesielt for Hurtigruten, og nå får jeg altså høre at de har begynt å selge det unna.

Solgt for 2.000,-

Hun forteller at hun onsdag morgen fikk høre at Hurtigruten har fjernet kunsten til Karl Erik Harr, og at hun senere på formiddagen fikk høre at et av hennes malerier er solgt for en pris på 2.000 kroner.

– Vi er flere nordnorske kunstnere som har lagt oss i selen for å skape det Nord-Norge som de ønsker å selge om bord på Hurtigruten. Det er helt bak mål at de skal selge unna maleriene på denne måten.

– Rett og slett frekt

Bockelie forteller at bildene hennes ofte selges for 7.000-8.000 kroner, og at malerier fort kommer opp i 20.000 kroner.

– Bildene mine er verdt mye mer enn 2.000 kroner. De har ikke peiling på kunst. Det er rett og slett frekt. Det virker som de bare har bestemt seg for å «bli kvitt den gamle skitten». Jeg skjønner ikke hva de tenker på. Det er perspektivløst og vulgært måten de gjør dette på.

Kvalifisert prisvurdering

Kommunikasjonsdirektør Anne Marit Bjørnflaten i Hurtigruten sier til iTromsø at Hurtigruten har en stor kunstsamling både på båtene og på land. Bakgrunnen for at man har solgt enkelte verk er nettopp for å ivareta kunsten på best mulig vis.

– Det er langt bedre at bildene henger oppe slik at de blir sett, enn at de står på et lager. Oppgjennom årene har de ulike rederiene kjøpt inn betydelige mengder kunst fra norske og spesielt nordnorske kunstnere. Vi er stolte av all kunsten vår, men vi har i dag ikke mulighet til å ha alle verkene stilt ut. Da mener vi det er bedre å selge enkelte verk, sier Bjørnflaten.

Hun forteller videre at det ble gjort en kvalifisert prisvurdering av maleriet før salget.

– Dette bildet er solgt til en av våre ansatte og prisen ble derfor noe lavere enn vurderingen. Vi vil at kunsten skal bli godt ivaretatt og bli benyttet videre, sier kommunikasjonsdirektøren.

Private eiere

Hun viser samtidig til at saken om kunsten som ble laget av Karl Erik Harr til Hurtigruten ikke er av samme slag ettersom han ble bedt om å utsmykke et helt skip.

– I utgangspunktet eier vi kunsten og råder slik over den innenfor rammene satt av Åndsverksloven. Vi oppfatter ikke et salg av enkeltverker som kontroversielt og har håndtert dette i tråd med normal praksis, sier Bjørnflaten, og avviser kritikken om salget framsatt av Marit Bockelie.

–  Vi har respekt for både kunsten og kunstnerne og vil naturligvis forvalte kunstsamlingen vår forsvarlig, legger kommunikasjonsdirektøren til.

LES DEBATTINNLEGGET: "Pinnestoler og sengebenker på Hurtigruten"