– Planen er at Mellomveien bo- og rehabiliteringssenter skal åpne 1. april. Det vil bety 24 plasser, sier Johansen.

Om dette betyr at pasientene som per dags dato ligger på UNN og venter på en sykehjemsplass skal flyttes dit, er imidlertid ikke sikkert.

BAKGRUNN: Rekordmange pasienter venter på å bli utskrevet

– Det er en kabal som skal gå opp, så det er ikke sikkert at disse pasientene nødvendigvis skal inn her. Noen av pasientene skal kanskje til en korttidsplass ved et sykehjem, mens noen som i dag har en slik plass, skal flyttes til Mellomveien. Hvor pasienter best hører hjemme, er det en gruppe av fagpersonell som avgjør, forklarer helsebyråden.

Johansen legger imidlertid ikke skjul at kommunen, i likhet med UNN, ser med alvor på situasjonen som har utviklet seg i det siste.

– Vi er kjempebekymret. Det er en fortvilet situasjon at kapasiteten er sprengt, så det er vi like fortvilet over som UNN, medgir hun.

Johansen er ikke i tvil om at Tromsø kommune har vært bakpå helt siden samhandlingsreformen ble innført i 2012. Den ga kommunen større ansvar for etterbehandling og rehabilitering av pasienter som har ligget inne på sykehus.

– Vi var ikke forberedt på den situasjonen som da inntraff. Helsehuset, som burde ha stått ferdig allerede i 2012, åpner først i 2017. Når helsehuset er på plass, i tillegg til Mellomveien bo og rehabiliteringssenter, samt Otium som åpner i 2018, vil imidlertid situasjonen langt på vei være løst, mener helsebyråden.