Ifølge kommuneoverlege Trond Brattland koster det kommunen 4.505 kroner døgnet for hver utskrivningsklare pasient som blir liggende på UNN. Det betyr at med rundt 30 pasienter koster det kommunen over 135.000 kroner dagen slik situasjonen er nå. Dersom situasjonen vedvarer ut mars, betyr det at kommunen må betale nærmere 4,2 millioner kroner i mars.

– Dette er en tap-tap-tap-situasjon, både for pasientene, for UNN og for kommunen som må betale store summer, sier Brattland.

På UNN er de bekymret over det høye antallet utskrivingsklare pasienter.

– Vi har hatt et høyt antall utskrivningsklare pasienter her over tid, men siden nyttår har vi sett en gradvis økning som toppet seg i månedsskiftet februar/mars, sier Magne Nicolaisen, leder for samhandlingsavdelingen ved UNN.

– Etter det iTromsø kjenner til skal det være snakk om rundt 30 utskrivningsklare pasienter som nå ligger på UNN fordi kommunen ikke har kapasitet til å ta imot dem. Er dette riktig?

KOMMUNEN SVARER: Vi er like fortvilet om UNN

– Det kan nok stemme. Siden samhandlingsreformen trådte i kraft i 2012 har antallet aldri vært så høyt som det er nå, erkjenner Nicolaisen.

Tar opp ei hel avdeling

Han legger ikke skjul på at dette er svært lite gunstig.

– Vi er alvorlig bekymret for situasjonen. Dette går utover driften av UNN, sier Nicolaisen.

Han kan fortelle at det spesielt er geriatrisk avdeling som er rammet.

– Det er i hovedsak snakk om eldre, krevende pasienter som venter på sykehjemsplass. Slik situasjonen er nå tar disse pasientene opp nesten ei hel avdeling til enhver tid. Det er for det første ugunstig for pasientene selv, som har behov for en annen type omsorg enn det som blir gitt sykehuset. Dessuten skaper dette store kapasitetsproblemer, da det hindrer UNN i å ta inn pasienter som har behov for det, forklarer Nicolaisen.

LES OGSÅ:  «Vi har ikke buffer på fond. Sparekontoene er helt tømt.»

Pasienter som må plasseres i korridoren og kontinuerlig flyttes rundt på, er også en konsekvens av dette. Ifølge lederen på samhandlingsavdelingen sliter forholdene også på de UNN-ansatte.

– Særlig når situasjonen vedvarer over tid blir det en påkjenning, påpeker Nicolaisen.

Demografisk utvikling

Da iTromsø omtalte situasjonen i begynnelsen av desember i fjor, hadde UNN 18 utskrivningsklare pasienter ved sykehuset. Nå er dette antallet nesten doblet.

LES OGSÅ: Politikere reagerer på kutt i antall sengeplasser

– Det er nærliggende å tenke seg til at det er den demografiske utviklingen som slår til. Kombinasjonen av at det har vært bygd lite eller ingen nye sykehjemsplasser de siste årene, samtidig som antall eldre øker, kan være årsaken, mener Nicolaisen.

Han kan fortelle at UNN nettopp var i et møte med Tromsø kommune for å diskutere den prekære situasjonen på sykehuset.

– Der fikk vi opplyst at kommunen planlegger å åpne Mellomveien bo- og rehabiliteringssenter like etter påske, som vil føre til at et visst antall senger da vil stå klar, forklarer avdelingslederen.

Pålegg til kommunen

Etter det Nicolaisen har fått vite skal det i første omgang dreie seg om 15 plasser.

– Det er snakk om en gradvis opptrapping som til slutt betyr 24 plasser til sammen. Vi håper dette vil bidra til å minke køene av utskrivningsklare pasienter på UNN.

I desember i fjor sendte UNN et brev til Helse Nord, med kopi til fylkeslegen, om at situasjonen ved sykehuset var prekær.

– Fylkeslegen har nå hatt et møte med kommunen der han har uttrykt alvorlig bekymring for situasjonen. Han kom derfor med pålegg om at kommunen må se på hvordan de skal løse situasjonen ved UNN. Dersom det ikke skjer noe, må vi vurdere om vi skal varsle Helse Nord på nytt, forklarer Nicolaisen.