John Schjelderup Giæver (1901–1970) vokste opp i Tromsø og i folketellinga fra 1910 finner vi den da ni år gamle oppdagelsesreisende (han var det allerede da, skal vi se) i Øvre Skolegate 49 sammen med faren, moren Thyra (født Høegh), sine søsken Hauk (f. 1903) og Liv (f. 1905), barnepiken Elise og kjøkkenpiken Gustava.

Hans jaktmark

– Mellomvegen mellom Tromsø by og Telegrafbukta var min jaktmark. Aldri siden fant jeg noe rikere. Der stod nestle og storkenebb tett på begge sider. Der vekslet det med eng og utmark. Somme steder stod den sibiriske heracleum mer enn mannshøy med store klaser av kvite, giftige blomster, – en kjempevekst som man ikke kjenner her sør. Og der hvor Telegrafbukta videt seg ut mot sjøen lengst ute, der lå det vide myrer med rød lyngblomst og svaberg med blåklokker og glødende saxifraga og de skjære, arktiske aurikler, skriver Giæver i «En jeger blir til» som er en del av boka «Fra min barndoms elv til fjerne veidemarker».

Niste: tekake

Det var med andre ord her i byen friluftsinteressen våknet i den unge Giæver. Han lærte seg å ro i indre havn og fisket både i sundet og i Tromsdalselva som han hadde et spesielt forhold til. «Min barndoms klare elv», kalte han den. Der brukte han bestemoras fiskeutstyr som han hadde arvet, og brukte det gamle teglverket i Tromsdalen som base for sine ekspedisjoner.

Som den han forteller om i novellen «Vårjakt». Giæver har på dette tidspunktet lært seg å bruke børse og er bevæpnet med ei Remington magasinhagle og en matpakke bestående av tekake med masse sukker og kanel.

Vellykkede familier

Bildene vi har fra Giævers barndom kan tyde på at det var mye tekake i oppveksten. Flere av bildene er tatt på landstedet Elvestrand og Giævers slektsfolk på både mor- og farssiden visste å markere seg i bybildet. Faren var for eksempel oversaksfører (og het for enkelhets skyld også John Schjelderup Giæver), mens tanten Thekla Høegh var en vellykket bokhandler med kunder fra hele landsdelen.

Giæver selv ble først avismann og etter hvert redaktør for Tromsø Stiftstidende før han satte kursen nordover mot polare strøk i 1929. Der kom barndommens ferdigheter godt med.

Kilde: Fjordgaten.