Bakgrunnen for spørsmålet i overskriften har sitt utgangspunkt i hvilke lag og foreninger som har holdt hus i gata. Etter krigen kjøpte Tromsø Bygningsarbeiderforening Søndre tollbodgate 6, mens i nr. 4 lå kontorene til Norges Kommunistiske Parti og Vennskapssambandet Norge-Sovjetunionen, mens Søndre tollbodgate 2 var Nordlys' første adresse da avisa flyttet til byen. Radikale krefter som nok overvåkingspolitiet har hatt i kikkerten ...

Tromsøs første byfogd

Men man slipper å spekulere i farer mot rikets sikkerhet for å fortelle historien til Søndre tollbodgate 6. Den er nemlig spennende nok i seg selv.

Huset var nemlig den første boligen til Tromsøs første byfogd, Mons Lie – faren til forfatteren Jonas Lie som vi skal se nærmere på i et senere Bybilde.

Mons Lie kom til byen i 1838, året etter at det foreligger et målebrev på eiendommen. Der ble familien Lie boende fram til de kjøpte sitt eget hus i Storgata 67 i 1840.

Overarbeidet

Den nye byfogden fikk fort et godt skussmål av byens borgere, mye på grunn av hans arbeidskapasitet og generelle «duelighet», men også for hans fremsyn.

– Byfogdens amtsberetning for 1836–40 viser også et skaperblikk og en fremstillingsevne som er noe mer enn vanlig, skriver Nils A. Ytreberg i sin byhistorie.

Arbeidsevnen til tross, Lie slet med økonomien og ble fra 1842 også postmester i byen. Kanskje ble det da for mye, for Lie slet med helseproblemer forbundet med overarbeid og stress.

– Byfogden kunne ikke legge en sak fra seg uten at den på det grundigste var gjennomtenkt, og derfor ble han overarbeidet, forklarer Ytreberg.

Det rareste huset

Etter at Lie flyttet ut, overtok kjøpmann Hillebert Pettersen boligen, før familien With kjøpte den i 1876. Da datteren til Richard With, «Hurtigrutens far», besøkte slekta betegner hun huset som «morsomt».

– Huset er det rareste jeg har sett. Ett trinn opp og ett trinn ned, små rom og trapper, avsatser, alkover, kott og dører hvor en minst ventet det, skriver hun om sitt besøk.

I 2014 ble huset solgt til Totalrenovering.

– Sånn som bygget står i dag, er det tilnærmet stygt, og et eksempel på misforstått «restaurering», skriver selskapet på sine nettsider.

Selskapet planlegger å ha ferdigstille renovasjonen i løpet av høsten.

Kilde: Ytreberg, Lokalhistoriewiki.no, Totalrenovering

«DET RARESTE HUS»: Slik beskrev Hanna With slektas hus (til høyre) da hun besøkte det i 1877. Dette bildet er tatt på 60-tallet. Foto: H.A. Brandt/ Tromsø Museum – Universitetsmuseet