1. «Sort Messe» – John Dickson Carr

Carr er kjent for å skrive krim som beveger seg mellom det rasjonelle og okkulte. Dette er et klassisk lukket rom-mysterium, og en av hans mest folkekjære bøker. Et mord i mellomkrigs-Amerika kobles opp mot heksejakt i middelalderen. Historien er også omgjort til et av NRKs mest populære radiohørespill gjennom tidene. Kjempebok for dem som tør.

2. «Menn som hater kvinner» – Stieg Larsson

Stieg Larsson skrev bøker på størrelse med mursteiner, men som er så fengende at de blir lest på et par dager. Han skapte nærmest egenhendig sjangeren «Nordic Noir», som har blitt en enorm eksportvare for nordisk krim siden. «Menn som hater kvinner» er den første boka i «Millennium»-serien, bestående av tre bøker hvor vi følger journalist Mikael Blomkvist og hacker Lisbeth Salander. Alle bøkene i serien er verdt å lese.

3. «De fires tegn» – Sir Arthur Conan Doyle

Benedict Cumberbatch har gitt Sherlock Holmes nytt liv i BBC-serien «Sherlock». Fortellingene serien er basert på er ikke noe mindre spennende. «De fires tegn» er Doyle sin andre roman om den berømte detektiven. Mord, narkotika, kjærlighet er noen av stikkordene til denne klassikeren.

4. «Falling angel» – William Hjortsberg

En kultklassiker. Skrevet som en hardkokt krimroman, men med overnaturlig bakteppe. Privatetterforskeren Harry Angel blir leid inn for å finne en forsvunnet musiker i et mørkt og dystert New York. Han tvinges dypere og dypere inn i byens undergrunn, for å komme til bunns i saken. Boken har blitt filmatisert med tittelen «Angel Heart», hvor blant annet Robert De Niro har en av hovedrollene.

5. «Enhjørningen» – André Bjerke

I likhet med Carr har Bjerke en fot i det overnaturlige og en i det rasjonelle. Enhjørningen er en kriminalroman med flere fortellinger, blant annet en imponerende norsk vri på Carr sine lukkede rom-mysterier.

6. «Frøken Smillas fornemmelse for snø» – Peter Høeg

I Høegs mest lovprisede verk følger vi karakteren Smilla rundt København mens hun prøver komme til bunns i drapet på en liten grønlandsk gutt. Smilla har en enorm interesse og lidenskap for snø og is, som leder henne an dypere inn i en dansk sammensvergelse. Nordic Noir på sitt beste.