Over en periode på 24 år fra slutten av 80-tallet mishandlet han sin samboer og kone på deres bopel i Tromsø og andre steder.

Vold og trusler

Ifølge tiltalen i Nord-Troms tingrett har mannen blant annet slått, sparket, lugget og tatt kvelertak på henne ved en rekke anledninger, i tillegg til å ha brukt kniv for å skade henne. Mannen skal ved gjentatte anledninger ha tvunget kvinnen til å kle av seg og holdt henne våken i flere døgn i strekk.

Han skal også flere ganger ha kjørt mot henne med bil, som om han skulle kjøre på henne, men stoppet rett før han traff henne. Ifølge tiltalen i Nord-Troms tingrett truet mannen også kvinnen med å drepe henne og kalte henne for «hore» og andre nedsettende ting.

Nakenbilder

Ved en anledning da kvinnen skulle ha eksamen, dukket mannen opp i lokalene og viste fram nakenbilder av henne til eksamensvakten. Han hengte også opp disse bildene på lyktestolper utenfor lokalene. Som følge av mishandlingen har den fornærmede kvinnen ved flere anledninger vært innlagt på sykehus, blant annet med kjevebeinsbrudd, øreskade, flere ribbeinsbrudd og kutt som måtte sys.

Ikke skyldig

Mannen møtte i retten og erkjente seg ikke skyldig etter tiltalebeslutningen. Mannen erkjente imidlertid han ved fire–fem anledninger tidlig i samlivet skal ha smekket henne i ansiktet med flat hånd og at kvinnen ved ett av disse tilfellene fikk kjevebeinsbrudd. Han erkjente også at han ved en anledning påførte henne et blåttøye.

Han erkjente at flere av voldsepisodene medførte sykehusinnleggelse, men sa at det var kvinnen som provoserte ham med å være bestemmende og trakasserende. Han erkjente også å ha hengt opp nakenbildene utenfor eksamenslokalet og sa han gjorde det på grunn av sjalusi.

Nektet for annen vold

Mannen nektet for å ha lugget henne og enhver annen form for vold, annet enn slag med flat hånd. På slutten av 90-tallet erkjente mannen at han hadde et voldsproblem og fikk behandling for dette i to år, samt behandling for alkoholproblemer. Kvinnen forklarte at hele samlivet med mannen har vært preget av sammenhengende vold, trusler og trakassering.

Retten skriver i dommen at de fra kvinnens legejournaler legger til grunn av volden var mer omfattende og alvorlig enn det den tiltalte mannen selv har beskrevet.

Ti vitner

Ti vitner forklarte seg i retten. Aktor la ned påstand om at mannen skulle dømmes i samsvar med tiltalen, til to år og seks måneders fengsel. Mannens forsvarer la ned påstand om at tiltalte skulle frifinnes.

Både mannen og den fornærmede kvinnen forklarte at forholdet deres var preget av festing, alkohol og konflikter. Tidlig på 90-tallet fortalte kvinnen til sin fastlege at hun ønsket å ta ut separasjon, samme år som mannen hengte opp nakenbildene. Etter en alvorlig voldsepisode hvor kvinnen fikk flere kutt som måtte sys, iverksatte Troms politidistrikt etterforskning mot mannen. Etter samråd fra advokat, trakk kvinnen anmeldelsen etter å ha fått 50.000 kroner for tort og svie fra den tiltalte mannen og en slektning av ham.

Stor skam

Samlivet fortsatte og kvinnen forklarte at hun følte stor skam over at hun ikke klarte å bryte med mannen. Troms politidistrikt opprettet fem straffesaker mot mannen på midten av 90-tallet, men alle sakene ble henlagt etter bevisets stilling, fordi kvinnen ikke ønsket å avgi forklaring. I retten forklarte kvinnen at på midten av 2000-tallet ble den fysiske volden erstattet med psykisk vold.

Retten finner det bevist ut over enhver rimelig tvil at den tiltalte mannen helt fra starten av samlivet til bruddet mellom dem, utøvde fysisk vold mot kvinnen, truet og krenket henne. Retten konkluderer med at det i alle tilfellene er tiltalte som må bære ansvaret for den volden som ble utøvd.

Etter en samlet vurdering kom retten fram til at passende straff er to år fengsel, hvorav ett år er betinget. Grunnen til at såpass stor del av dommen gjøres betinget, er at de groveste handlingene ligger langt tilbake i tid. Han må også betale kvinnen 100.000 kroner i erstatning.