HÅKØYA: Eidissen, som eier flere barnehager i Tromsø, har to tomter på Håkøya. Etter at kommunen endret faktureringsrutinene sine, har han begynt å få regninger på beløp under 100 kroner hver måned.

– Å kreve inn eiendomsskatten over 12 måneder er idioti og galskap satt i system, sier Eidissen.

Han håper at administrasjonen i kommunen tar grep og får endret på den nye ordningen.

– Jeg vil oppfordre den administrative ledelsen i kommunen til å fortelle politikerne at dette er galimatias. Jeg vet at det er mye dyktige folk i administrasjonen, og nå må de si ifra, sier Eidissen.

Betaler gjerne skatt

– Dette handler ikke om nivået på eiendomsskatten. Økningen er nå en ting, men det overlater jeg til politikerne. Det jeg reagerer på, er faktureringen. Jeg betaler min skatt med glede, og jeg betaler mye skatt. Men jeg har andre ting å bruke tiden min på enn å betale regninger.

– Finansbyråd Jens Ingvald Olsen (Rødt) har tidligere uttalt at byrådet har økt faktureringen for å dempe belastningen på folk etter innføringen av økt eiendomsskatt. Hva synes du om begrunnelsen?

– Det er tøvprat. Belastningen blir større, for nå må jo folk bruke mye mer tid på å betale regninger. Alle med litt peiling på økonomi vet at dette er helt på trynet.

Tar tid

– Jeg eier to tomter på Håkøya, der det blant annet står en gamme. De brukes ikke bare av mine barnehager, men også av andre barnehager i Tromsø. På grunn av disse to eiendommene får vi nå altså 24 regninger i året, hver av dem på under 100 kroner. Det koster mer for fellesskapet å kreve det inn enn hva de får igjen. Næringslivet og privatpersoner har andre ting å bruke tiden på enn å betale regninger, sier Benn Eidissen.

Toppen av isfjellet

Han er ikke nådig i sin kritikk av at kommunen har ansatt en ny person for å håndtere faktureringene.

– Dette er bare toppen av isfjellet og illustrerer galskapen. Kommunen kommer til å måtte bruke enda mer ressurser på fakturering.

– Kan du utdype det?

– Hva koster et bilag fra det er sendt ut til det er revidert? Bare spør en revisor. Vi snakker om et tresifret beløp per bilag om man tar med alle kostnadene fra man sender ut fakturaen til den er revidert.

Tar imot innspill

Finansbyråd Jens Ingvald Olsen registrerer kritikken fra Eidissen og vil kutte i faktureringsmengden fra neste år.

– Det er mange forskjellige synspunkter om de nye rutinene. Vi har hatt en vurdering av virkningene til de nye faktureringsrutinene, og kommer til å foreslå å fakturere fire ganger i året i 2017, sier Olsen.

– Benn Eidissen kaller de nye rutinene som «idioti satt i system». Hva er din kommentar til det?

– Benn Eidissen står fritt til å mene hva han vil om dette og andre spørsmål. Jeg registrerer at dette er et kjempestort problem for ham, og da er det fint at han gir uttrykk for det. Det er en av tilbakemeldingene vi vil ha med når vi skal vurdere nye rutiner.