Kjøkkensjef Olav Børtveit på Emmas Drømmekjøkken deler denne påsken sine fire favorittoppskrifter på varm sjokolade.

– Først: Hva er egentlig forskjellen på kakao og varm sjokolade?

– Kakao er pulver, mens sjokolade er sjokolade. Jeg skjønner at folk lager pulverkakao, for det er lettere om man skal lage mye. Men om man virkelig skal kose seg og vil lage verdens beste varme sjokolade, må man gjøre det ordentlig.

Alternativ til et glass vin

To av oppskriftene til Børtveit har med litt alkohol for å piffe opp den varme sjokoladen.

– Istedenfor å ta en glass vin, kan man jo heller lage seg en god kopp med varm sjokolade tilsatt likør eller brandy på påskekvelden, sier kjøkkensjefen.

SJOKOLADESJEF: Kjøkkensjef Olav Børtveit viser hvordan man lager varm sjokolade. Her en variant med appelsin og kanel. Foto: Tom Benjaminsen / iTromso

Børtveit oppfordrer folk til å eksperimentere.

– Bland inn favorittlikøren din, og det trenger selvsagt heller ikke være alkohol. Ulike fruktjuicer som bringebær eller jordbær kan også være veldig godt. Det har blitt trendy for folk å eksperimentere mer med mat og smaker de siste årene, og det synes jeg er veldig positivt.

Ulike varianter

– Den enkleste og vanligste varianten av varm sjokolade er melk og sjokolade kokt sammen. Hvis man heller varmer sjokoladen og melken separat, og så forsiktig blander dem, får man en glatt og fin sjokolade som ikke skiller seg. I tillegg burde man smelte sjokolade over kokende vann slik at den ikke brenner seg. Bare pass på at ikke noe av vannet kommer i bollen med sjokolade, for da blir sjokoladen ødelagt, forklarer Olav Børtveit.

Alle ingrediensene til hans oppskrifter finnes i en hvilken som helst dagligvarebutikk.

– Hvis du likevel skulle ha lyst til å sprenge budsjettet, bør du gjøre det på ordentlig sjokolade. Bruk en sjokolade med høy kakaoprosent og som er så «ren» som mulig, med få andre ingredienser.

Selv foretrekker kjøkkensjefen Valrhona-sjokolade.

Tilberedelse: Olav Børtveit har en bunnoppskrift som han lager flere varianter av.

Triks for å unngå snerk

– Ved å bruke fløte i tillegg til melken får du en rundere smak, noe som balanserer ut det bitre i sjokoladen. I tillegg unngår du snerk, som du vil få om du kun bruker melk. I tillegg gjør fløten melken lettere å varme opp. Å koke melk er risikosport, men fløten gjør den mer håndterbar.

Holder med en kopp

I motsetning til kakao, klarer du ikke mer enn en eller to kopper med varm sjokolade, ifølge Børtveit.

– Ikke lag for mye. To-tre kopper holder til to personer, sier Børtveit.

Kjøkkensjefens tips

– Bruk fløte for å unngå snerk.

– Ikke smelt sjokoladen rett på platen, men i en bolle over kokende vann, slik at ikke sjokoladen brenner seg.

– Om du skal på tur, ha sjokoladen på en termos sammen med en kanelstang og appelsinskall, slik at smakene får trekke inn.

– Hvis du vil gjøre sjokoladen søtere, kan du tilsette melis på slutten.

– Eksperimenter på egenhånd med smaker du liker.

– Melken skal varmes opp, ikke kokes.

Grunnoppskrift:

Ingredienser:

2 dl fløte

1 dl melk

2 ss sukker

100g sjokolade

Fremgangsmåte:

Smelt sjokoladen i en bolle over kokende vann.

Kok opp fløte, melk og sukker. Hell forsiktig over sjokoladen mens du rører med en slikkepott.

Man kan ha i mer melk hvis man vil ha en rundere sjokoladesmak. Kan også justeres med hvilken sjokolade man bruker. Jo høyere kakaoinnhold, desto kraftigere blir den varme sjokoladen.

PÅSKEVARIANT: Delikat presentasjon av varm sjokolade med appelsinskall på toppen.

· Varm melkesjokolade – barnevariant

Mild og god med melkesjokolade og marshmallows. Litt søtere, og ikke så bitter og kraftig, men rundere i smaken. Perfekt for de minste.

Ingredienser:

Melkesjokolade

1 halv vaniljestang (eller bytt ut litt av sukkeret med vaniljesukker)

toppes med krem eller marshmallow.

· Varm sjokolade med chili – Kjørevennlig voksendrikk

Med chilien så får du en «power»-drikk. Chilien gir litt kraft som et alternativ til de alkoholholdige variantene.

Ingredienser:

Mørk sjokolade

1/2 finhakket chili

Toppes med lettpisket krem eller marshmallow.

SPICEY: Sjokoladevarianten med chili har ekstra «punch» i seg.

· Varm sjokolade med appelsin og kanel. Påskefavoritt

Inspirert av appelsinsjokoladen. Kraftig mørk sjokolade med frisk appelsinsmak. Kanel for å få litt kryddersmak. Også med litt appelsinlikør for å bryte opp smaksbildet, slik at munnen får flere tunge smaker å jobbe med.

Ingredienser:

Mørk sjokolade

Skall fra en kvart appelsin

1 stk. kanelstang (1/4 ts malt kanel)

4 cl Cointreau (appelsinlikør)

Toppes med lettpisket krem eller marshmallow.

APPELSINSKALL: Børtveit oppfordrer folk til å eksperimentere med ulike ingredienser – som for eksempel appelsin.

· Varm sjokolade med kaffe. Vinterstormvariant

Kaffe, brandy og sjokolade. Minner om en kaffe mokka. Man kan bruke en mild whisky istedenfor brandy. Dette er en kraftig drikk, og man klarer neppe mer enn en kopp.

Ingredienser:

Mørk sjokolade

1 dobbel espresso/1/2 kopp med kaffe (sterk)

4 cl (1 klunk) konjakk/brandy/whisky

Toppes med lettpisket krem eller marshmallow.

Alle oppskrifter er delt av Olav Børtveit ved Emmas drømmekjøkken.