A – Avslapning: Det er viktig å ikke bruke opp alle fridagene på noe man bør eller skal. Ta deg tid til å slappe av, og logg gjerne av sosiale medier for noen timer.

B – Bakker: Påske er for mange nærmest synonymt med uteaktiviteter, enten det er på ski eller til fots. Det finnes en mengde fine ake- og skibakker i Tromsøområdet. Tromsø Alpinpark og alpinanlegget i Målselv er ypperlige for å stå på slalåm eller snowboard, og gode akebakker finnes i nesten hver eneste bydel. Vil du treffe andre er Charlottenlund et godt alternativ, hvor man både kan ake, bygge snøborger, tenne bål og utfolde seg i lekestativene. Bak-Olsen er også gjenåpnet og er et fint alternativ på Tromsøya.

C–C-vitamin: Appelsin er en selvskreven gjest i påsketiden. Vitaminene den har med seg gjør godt i en høytid som er mest kjent for fet mat og mye godis.

D–Distriktet: Noen fridager på rad er en god anledning til å utforske områder utenfor bygrensen. Man må ikke langt for å finne flotte turområder og nye fjell. Ringvassøya, Kvaløya og Lakselvbukt byr på en mengde flotte turopplevelser.

E–Egg: Egg hører hjemme i i påsken, både til frokost, og til å romme påskegodtet. Frokosteggene kan raskt gjøres mer spennende enn de tradisjonelt er. Nå får man kjøpt eggformer som former de ferdigkokte eggene til alt fra firkanter til bilform. Frokosteggene kan også kokes i vann med litt konditorfarge for å få spreke farger på eggeskallet.

F–Film: Ingenting er som å kose seg med en god film etter en lang dag utendørs, og krim er en selvskreven suksessoppskrift i påsken. Fokus Aurora kino holder også åpent i påsken, og like før påske har flere filmer premiere, blant annet «Logan», «Moonlight», «Get Out» og «The Fate of the Furious».

G–Godteri: Svulmende påskeegg er for mange selve høydepunktet med påsken. Kvikk lunsj, appelsinsjokolade og marsipan er slagere, og vil du ha en litt sunnere variant kan du gå til innkjøp av sjokolade med over 70 prosent kakao og gode nøtteblandinger. Dette kan jo også være tidspunktet for å prøve å lage sin egen konfekt? Det finnes en mengde oppskrifter på sunnere snacks på nettet. Bare husk å kjøpe inn ingrediensene du trenger før helligdagene!

H–Hyttetur: Mange forbinder høytider med en avslappende tur på hytta. Er du ikke så heldig å ha egen hytte har Troms Turlag intet mindre enn 21 tilgjengelige hytter på ulike steder i Troms, som du kan overnatte i for en billig penge. En overnattingstur i telt kan også være koselig, bare husk en god sovepose.'

I–Isfiske: En trivelig dagstur med isfiskestang gir et fint avbrekk og kanskje også en middagsrett eller to? Det finnes en mengde fiskevann i Tromsø og omegn, blant annet Sandsvatnet i Malangen, Glimma på Ringvassøy og Mellomvatnet på Kvaløya. En fin oversikt over fiskevann i Troms finnes på nettsiden www.fiskeinord.no. Husk å kjøpe fiskekort før du legger ut på tur!

J – Jesus: Den kristne påsken feires til minne om Jesus’ lidelse, død og oppstandelse, skriver Store Norske Leksikon. Søndagen før påske har fått navnet palmesøndag, og feires til minne om Jesus’ inntog i Jerusalem. Skjærtorsdag feires til minne om innstiftelsen av nattverden og langfredag er dagen til minne om Kristi død. Første påskedag var dagen da Jesus ifølge bibelen sto opp fra de døde.

K – Krim: Påskekrim er en klassiker, enten du foretrekker den på TV eller i bokform. Her har du seks gode tips til påskekrim du kan kose deg med i bokform (iTromsø pluss).

L – Lam: Påskelammet er en tradisjon på matbordet på påskeaften, og det finnes en mengde tradisjonelle – og utradisjonelle – oppskrifter på Internett. iTromsøs egen matekspert Christer Pedersen har delt sine beste oppskrifter i sin faste matspalte. Oppskriftene ligger også her.

M – Museer: Både Tromsø Museum og Polarmuseet holder åpent hele påsken, og er en fin aktivitet dersom man ønsker å finne på noe innendørs med enten barna, påskegjestene eller bare alene. Her vil nok både små og store finne utstillinger av interesse. Legg gjerne ut på museumstur uten trening, flere museer på en dag går også an.

N – Niste: Det er vel få ting på skituren som er viktigere enn en skikkelig niste? Det er en del ting som hører med i påsken, særlig når man skal pakke matboksen for tur. Det ”må” være appelsin, Kvikklunsj, grillpølser, Solo-brus og ikke minst kakao på termosen. Kanskje ikke den sunneste nisten, men den smaker av påske!

O – Opplevelser: Mange sitter nok med hendene i fanget når fridagene melder seg, og tenker «Hva kan man gjøre i påsken?». Prøv å være turist i egen by. Mange reiser til Tromsø nettopp for å oppleve naturen og kanskje dra på nordlysjakt? Meld deg på en tur, eller dra på din egen nordlysjakt. Kjøp en tur med hundespann, eller dra på hvalsafari. Prøv å overnatte en natt ute, eller dra på oppdagelsesferd i nærmeste skog med barna. I tillegg tilbys en rekke samiske opplevelser, som sledetur med reinsdyr og overnatting i lavvo. Sjekk priser, datoer og detaljer hos Visit Tromsø.

P – Polaria: Nok en aktivitet for påskedager der skibakken ikke frister. Ta turen på Polaria, hils på selene, se panoramafilm fra Svalbard og kikk på de ulike utstillingene. Polaria er åpent alle dager, året rundt.

Q – Quiz: På late dager kan det være greit å bryne de små grå litt. Av en eller annen grunn er vi nordmenn særlig glade i quiz i påskedagene. Dersom påskenøttene i avisene og på TV ikke er nok for deg, finnes det plenty av apper å laste ned, som for eksempel Quizkampen og Quizzer.

R – Reise: Flere fridager på rad er en ypperlig mulighet til å dra på reise, og samtidig spare inn på feriedagene. Mange foretrekker sydenvarme i påsken, men også Kilpis er tradisjonelt reisemål i påsken. På Kilpis kan du leie hytter, eller bare besøke en dag. Butikken på Kilpisjärvi holder åpent hver dag i påsken, og du finner mang en tromsøværing både i kø på butikken og i hyttefeltet.

S – Ski: På Tromsø kommunes hjemmesider finner du oversikt over de kommunalt tråkkede skiløypene, samt info om når de sist ble preparert. Her kan man også laste ned oversikt over parkeringsplasser for skigåere, samt skiløypekart for Tromsøya, Kvaløya, Tromsdalen og Kroken. Også på Skisporet.no kan du oppdatere deg på løypeforholdene. Skal du på tur kan det også lønne seg å sjekke skredvarselet på Varsom.no!

T – TV: Er du en skikkelig sofagris er det ingen grunn til å tvinge seg ut på fjellet. Det er nok å velge i på TV: påskekrim, påskenøtter, påskegudstjeneste og annet snadder. Se utvidede radio- og TV-sider i iTromsøs papiravis.

U – Uvær: De aller fleste drømmer om gode skiforhold og strålende sol påsken gjennom. Dessverre går ikke alle drømmer i oppfyllelse, så yr.no kan være en god følgesvenn gjennom påsken. Husk å sjekke værmeldingen før du legger ut på langtur, og ikke la været påvirke humøret. Det finnes mange koselige inneaktiviteter, og ingen liker værsyke venner.

V – Vin: En god vin er et godt følge til påskelam, og vår vinanmelder John Strandmo anbefaler 15 gode pappviner til påsken. Rødvin passer best til påskelammet, men et glass hvitvin gjør seg i solveggen.

W – WWW: Enkelte websider kan være greie å holde seg oppdatert på i påsken. Varsom.no er en av dem. Har kan du følge med på snøskredfaren der du befinner deg, og på itromso.no holder vi deg selvsagt oppdatert på alt av nyheter fra kommunen gjennom hele påsken!

X – X-ord: Kryssord, Sudoku og rebuser er god underholdning for innendørsdager. iTromsøs påskeutgave på papir byr på en menge kryssord, sudokuer og quizer. I tillegg bugner kiosker og bokhandler over av hjernetrim i ulike varianter, og utvalget er ikke noe mindre på smarttelefonen. Serieforlaget Egmont har en egen app mer kryssordoppgaver, og et enkelt søk i AppStore gir deg tilgang til godt over hundre varianter av hjernetrim for både barn og voksen.

Y – Yatzy: Spill hører påsken til, og å samle venner og familie rundt bordet kan være inngangen til en morsom kveld. Yatzy er en påskeklassiker, men det kan være lurt å dobbeltsjekke antall terninger før man reiser på hytta. Har du også med deg en kortstokk er du sikret underholdning i noen timer. Å ta fram gamle brettspill er også en slager. Hva med en runde «Memory» eller «Scrabble»?

Z – Zzz: Ta deg en lur. Bruk noen ekstra timer på å sove ut, og lade batteriene fram til sommerferien.

Æ – Æres den som æres bør: Mange bruker fridagene for å være sikker på at du er trygg. Norsk Folkehjelp og Røde Kors Hjelpekorps står klar med snøscootere og redningshunder hvis skred går. Hva med å melde seg som frivillig, eller bli støttemedlem til en veldedig organisasjon?

Ø – Øl: Det er lite som er bedre enn å sprette en øl etter en lang skitur, men et glass i solveggen på en stillesittende dag er heller ikke å forakte. Går du for bypåsken holder flere utesteder åpent påsken gjennom, og kanskje titter sola fram lenge nok til å nyte årets første utepils?

Å – Åpningstider: Byens kjøpesentre holder åpent fram til klokken 13 på påskeaften, og de fleste butikker holder åpent fram til klokken 15. Joker holder åpent alle røddager, og enkelte kafeer velger også å holde åpent påsken gjennom.