– Det var svært gledelig at han tok kontakt og det viste seg å bli et positivt møte med ordføreren, der også byråd for byutvikling, Ragni Løkholm Ramberg, var til stede, sier Hallvard Birkeland.

Forfatteren og byentusiasten har i flere år vært en ildsjel for å få realisert en gamleby i Skansen-området. I august i fjor fikk Birkeland med seg daværende ordførerkandidat Jarle Aarbakke på laget, og sammen fortalte de hvordan de ønsket å utvikle verdens eneste gamleby nord for Polarsirkelen.

Den gang var Aarbakke klar på at dette var noe han ville jobbe for dersom Arbeiderpartiet kom til makten, men da kommunens 2016-budsjett var klart før jul i fjor, var det ikke satt av en eneste krone til utvikling av dette prosjektet, noe Birkeland ikke la skjul på at han var svært skuffet over. Aarbakke på sin side lovet at dette var noe han ville ta tak i på nyåret, noe Birkeland nå kan bekrefte at ordføreren har gjort.

Ønsker prosjektleder

Like før påske ble det nemlig holdt et første møte mellom kommunen og gamlebyen, der også Tom Strøm i gamleby-stiftelsen, forutenom to fra styret, var representert.

– Jeg hadde ikke så store forventninger til møtet, da jeg hovedsakelig så for meg at Aarbakke kun ville forhøre seg om hvor vi sto i arbeidet, men både ham og Ramberg var mer offensiv enn som så. Jeg er derfor veldig fornøyd, forklarer Birkeland.

Han kan fortelle at det fra gamleby-stiftelsens side er et sterkt ønske at det blir ansatt en prosjektleder.

– En prosjektleder som lager en helhetlig plan for området er etter vår mening nødvendig. Det var Aarbakke og Ramberg veldig positive til, så de skulle se på muligheten for å få ansatt et menneske til å gjøre dette, eventuelt se på om noen interne ressurser kan settes til oppgaven, forklarer Birkeland, før han legger til:

– De var også positive til å ta et initiativ overfor gårdeierne på Skansen. Aarbakke nevnte blant annet at de kunne innkalle til et møte med dem.

Kunstgalleri på Skansen

Foran neste møte med Aarbakke og co. ble de enige om at gamleby-stiftelsen skulle komme med følgende forslag:

– Det er snakk om to konkrete ting som de ønsker våre innspill på. For der første er det snakk om å foreta en geografisk avgrensning for gamlebyen. Det er nemlig ikke gjort tidligere. Det andre gjelder selve hovedhuset på Skansen. Vi har et ønske om at Skansen må åpnes for allmennheten. I dag står huset avlåst, noe som er trasig med tanke på at dette tross alt er snakk om byens eldste og flotteste hus. Aarbakke ønsket derfor et forslag fra oss på hva huset eventuelt kan fylles med, forklarer byentusiasten.

LES OGSÅ: Da han var, begynte Neil å jobbe her. Nå går han sin egen vei.

Et forslag Birkeland tenker å diskutere med resten av gamleby-stiftelsen, er muligheten for å fylle Skansen med kunstgalleri.

– Jeg ser for meg at det hadde vært fint med et galleri i 1. etasje med våre to bykunstnere, Marit Bockelie og Synvis Nordin. I 2. etasje ser jeg for meg et galleri med dagens kunstnere, med rullerende utstillinger, forklarer Birkeland, som presiserer at dette foreløpig kun er et personlig forslag fra ham.

– Et skritt i riktig retning

Også ordfører Jarle Aarbakke mener det kom mye bra ut av møtet de hadde før påske.

– Jeg deler Birkelands oppfatning om at dette var et positivt møte og helt klart et skritt i riktig retning, sier Aarbakke før han legger til:

– Jeg er veldig glad for at vi fikk til dette møtet og at vi nå har konkrete planer for en videre oppfølging av prosjektet.