Blå Kors har startet byggingen av de 12 leilighetene for rusmisbrukere i Tromsøysundveien 7.

– Dette er den andre virksomheten Blå Kors etablerer i Tromsø i løpet av kort tid. Det er et stort behov i Tromsø for boliger for mennesker med rusrelaterte lidelser. I vårt nye bosenter skal beboerne tilbys tett oppfølging av kompetent personale. Gjennom individuell oppfølging og trygge rammer for beboerne kan vi redusere rusbruken og hjelpe mennesker til mestring av hverdagen, sier Magnar Lie, divisjonsdirektør i Blå Kors.

Årelang konflikt

iTromsø har tidligere omtalt byggesaken flere ganger, og konflikten har pågått siden etableringen ble vedtatt i 2013. Mange naboer har sendt inn innsigelser og klager til både kommunen og Fylkesmannen for å stoppe prosjektet.

Kommunen har gitt igangsettelsestillatelse, men denne ble klaget inn til Fylkesmannen. Klagen ligger fortsatt til behandling, men tirsdag startet Blå Kors likevel byggingen. Lie bekrefter at enkelte naboer har klaget på igangsettelsestillatelsen, men at de ser det som lite sannsynlig at naboene får medhold.

SKAL BYGGES: Fortsatt gjenstår ferdigbehandling av klagen til Fylkesmannen. Bildet viser en representativ illustrasjonsmodell. Illustrasjon: 70N Arkitektur

– Ser trygt ut

Divisjonsdirektøren utdyper byggestarten overfor iTromsø.

– Ja, i dag har vi tatt det første spadetaket, eller rettere sagt det første stikket med spunting. Det er jo en litt uavklart situasjon med Tromsø kommune og Fylkesmannen, men det ser såpass trygt ut at vi starter med noen grunnarbeider. Vi starter bare så smått og gjør ingenting større enn at vi kan tilbakestille terrenget dersom det mot formodning skulle bli noen komplikasjoner.

– Hvor vanlig er det med byggestart før alt det formelle er på plass?

– Det er ikke en uvanlig sak at entreprenører gjør det, vi må bare sikre at vi har et ansvar dersom det mot formodning skulle bli slik at vi må tilbakestille endringene. Firmaet som begynner arbeidet har tilholdssted i Trøndelag, men de er i Tromsø nå og det må vi utnytte. Første kontakt med Tromsø kommune skjedde for snart ti år siden, og for et par år siden inngikk Blå Kors en avtale med Tromsø kommune om å bygge disse boligene. Vi er veldig ivrig med å komme i gang og å få på plass et tilbud til brukerne i Tromsø, sier Lie, som anslår at hvis alt går som de håper, vil bygget være ferdig om rundt et år.

BYGGESTART: Magnar Lie, divisjonsdirektør i Blå Kors, sier til iTromsø at de anser det som trygt å starte med grunnarbeid på tomta.

For egen risiko

Fagansvarlig hos Fylkesmannen, Kristine Sørensen Ødegård, bekrefter til iTromsø at klagen fortsatt ikke er ferdigbehandlet.

– I utgangspunktet har man anledning til å sette i gang for egen risiko før klagesaken er avgjort, med mindre det er gitt utsatt iverksettelse inntil klagesaken er avgjort, og det er det ikke gitt i denne saken.

– Vil byggestarten ha noen innvirkning på behandlingen av klagesaken?

– Vi skal ta stilling til klagesaken som vi har til behandling uavhengig om de har startet eller ikke.

Ødegård anslår at klagesaken skal være ferdigbehandlet innen 5. april.