Kvaløya: Det har lenge stått strid om kollektivtraseen på Strand etter at Nobina nektet å kjøre fordi veien både var for smal og bratt.

Mellomløsning

Nå har kommunen kommet til enighet med Nobina om en løsning hvor bussen skal kjøre gjennom Strand-feltet på vei til byen, mens den fra byen kjører fylkesveien. I dag kjører bussen fylkesveien i begge retninger.

– Det er bedre enn ingen løsning. I utgangspunktet ønsker vi en permanent busstrasé gjennom boligfeltet i begge retninger, men vi skjønner at Nobina har trøbbel med bakken i Strandsnegleveien, sier Roar Holmstad.

Som beboer i Sameiet Strandsnegleveien 11–39 har han engasjert seg i spørsmålet om busstrafikk på Strand. Han viser til at når feltet er ferdig utbygd med 325 boenheter, vil det bo over tusen mennesker her.

Så bra som mulig

Holmstad mener det ikke er gunstig at folk som skal ta bussen må ned på den sterkt trafikkerte fylkesveien, og ser på det som nå kommer som en mellomløsning.

– Det er rett og slett farlig og derfor velger flere bilen enn bussen. Løsningen med at bussen kjører den ene veien gjennom feltet er en grei løsning inntil videre, men vi håper Strand-feltet på sikt får en skikkelig bussløsning i begge retninger.

Driftssjef Magnar Nilssen i Nobina mener mange forhold gjør at dagens vei ikke er egnet til Nobinas store og lange busser. Han støtter løsningen som nå foreligger.

– Bredden på veien, bakke og barnehager langs traseen er årsaker til at fremkommelighet for bussen ikke er ivaretatt på en god nok måte. Å la bussen kjøre til byen gjennom feltet er det beste man kan få ut av situasjonen, sier Nilssen.

Ut på anbud

Kommunen jobber nå med prosjektering av blant annet nye fortau i Strandfeltet og ombygging av veier. Trafikkingeniør Tobias Lustig håper prosjektet kan legges ut på anbud om ikke altfor lenge, men tør ikke antyde når bussen kan begynne å kjøre i Strand-feltet.

– Så fort som mulig. I tillegg til prosjektering jobber vi med å få prosjektet finansiert over belønningsordningen, sier Lustig.