SKATTØRA: Det er blitt mildere og lysere tider, og våren nærmer seg med stormskritt. Til tross for at det ennå er en stor sjanse for at det kan komme mer snø, begynner flere å kjenne på vårfølelsen – og da er det ikke uvanlig å tenke på vårrengjøringen. Boden skal ryddes, vinduer skal pusses – og ting skal kastes.

I lett snøvær hos Remiks på Skattøra har Bjørn Widding parkert både bil og henger foran returstasjonen. Han har startet våroppryddingen litt tidlig i år.

– Dette er søppel fra i fjor sommer da jeg bygget en trehytte. Det har ligget i hengeren under snøen i vinter. Da det ble bart, dro jeg rett hit, sier han.

Kjøper brukt

Han forteller at det meste går i søpla når han rydder.

– Har man et hus, er det ofte mye å rydde unna om våren. Det blir vel fire-fem turer til Remiks i løpet av sommeren, sier Widding.

Men han drar ikke helt tomhendt hjem. I hengeren står det en liten trehjulssykkel som han har funnet i bruktbutikken. Driftsleder for butikken, Knut A. Evanger, forteller at de går mot en spennende tid.

– Nå kommer det masse nytt inn. Folk er flinke til å gi, sier han.

– Og under vårrengjøringen finner man mye rart rundt omkring.

Akkurat nå er det mye skiutstyr i butikken. Til våren byttes det som oftest ut med sykler.

– Det følger sesongen. Vi er ute og speider litt når folk er her for å kaste avfall, sier Evanger.

Forberedt på kø

FORVENTER KØ: Ivar Sture Handeland fra Remiks forteller at de forventer kø når våren kommer og folk skal kaste avfallet sitt. Foto: Ronald Johansen / iTromsø

Ivar Sture Handeland, informasjonsrådgiver hos Remiks, forteller at de merker at det nærmer seg vår, men det sikreste vårtegnet kommer i mai når den store returstasjonen for husholdninger åpner. Han har ett tips til folk som planlegger å ta turen innom:

– Det er lurt å sortere litt på forhånd. Å sortere alt her kan gjøre at det tar lang tid, sier han.

Over en tredjedel av avfallet Remiks får fra husholdninger, kommer fra returstasjoner. At det oppstår lange køer på Skattøra fordi folk skal tømme avfall, er ikke uvanlig. Handeland sier at de er forberedt på slike køer også i år.

– Når våren kommer, velger mange å rydde i sakene sine. For Remiks er dette starten på høysesongen, sier han.

Tenk miljø

TENK MILJØVENNLIG: Svein Gunnar Karlstrøm i Framtiden i våre hender anbefaler å tenke miljøvennlig når man tar våroppryddingen. Foto: Linn Blomkvist

Svein Gunnar Karlstrøm i miljøorganisasjonen Framtiden i våre hender har flere tips til hvordan man kan rydde opp i tingene sine på en miljøvennlig måte.

– Ha en plan, og ikke kast deg uti det. Tenk på hvilke ting du har, og om de kan være til nytte for andre. Haster man seg gjennom boden, kan man ende opp med å kaste mange brukbare ting. Man kan raskt finne skatter man ikke var klar over at man hadde, sier han.

Finner du fram ting som er slitt eller litt ødelagt, kan redesign være en god idé. Å friske opp gamle møbler har blitt nokså populært.

– Vi har en ganske stor overflod av saker, og man bør tenke på hvordan man kan kvitte seg med det på en miljømessig god måte, sier han.

Om det er ting som det ikke går an å reparere, oppfordrer Karlstrøm til å kildesortere det som skal kastes hos Remiks.

Forleng levetiden

Organisasjonen arrangerer bruktmarked hver måned. Denne lørdagen er det siste gang det arrangeres innendørs før sommeren. I april arrangeres det også bruktmarked på både Driv og Veitasenteret. Men vil du bli kvitt egne ting, trenger du ikke vente til neste arrangement.

– Man kan også lage eget garasjesalg. Å selge ting på en slik måte er veldig økonomisk gunstig. Det er bra å forlenge levetiden ved å selge det videre, sier Karlstrøm.

Selv kvitter han seg med klær ved å legge dem i containere som tilhører Fretex eller UFF. Slike finner du flere steder i Tromsø, blant annet ved returstasjonen på Skattøra.

Vårvask

VINDUSPUSS: Avdelingsleder i Renholdsservice, Rune Slettli, deler tips om hvordan man bør forberede seg til vårvasken. Foto: Ronald Johansen / iTromsø

Vår betyr også husvask. Hos Renholdsservice får de forespørsler om rundvask hos privatpersoner gjennom hele året. Men én ting gjør de oftere om våren enn ellers; vindusvask. Avdelingsleder Rune Slettli deler noen tips til vårvasken.

– Rydd ut søppel, og ta ut det du ikke har bruk for. Heng gulvmatter ute, for eksempel på en veranda. Støvtørk vegger og tak først, og bruk eventuelt kjemiske produkter etterpå hvis det er flekker. Det gjelder hele boligen. Og så har man vinduspuss som er greit å ta i samme slengen, spesielt utvendig.

Han forteller at det er nok å bruke vanlige, nøytrale vaskemidler i hjemmet. Vil man gå grundigere til verks, bør man flytte fram komfyr, kjøleskap og andre store objekter for å vaske der man vanligvis ikke kommer til.

Blanke vinduer

Han forteller at mange, spesielt bedrifter, vil ha vinduene pusset til 17. mai. Gjennom vinteren har veistøv satt sine merker på de fleste vinduer og fasader.

– Når solen treffer vinduene, ser man hvor skittent det er.

– Man kan bruke salmiakk og Zalo i en blanding. Det er faktisk en god blanding som gir blanke vinduer. Blant ut en liten kork salmiakk og noen dråper Zalo med ti liter vann, sier han.

Å vaske boligfasaden er lurt for vedlikeholdet.

– Da bruker man en vanlig husvask, og spyler det rent etterpå. Man trenger ikke høytrykksspyler til det. Etterpå kan man smøre sopp- og algemiddel på, sier Slettli.