Det var faktisk andre gangen på to døgn at mannen rømte fra politiet. Første gang han ble arrestert hadde han truet seg ut av politistasjonen ved hjelp av en skrutrekker, men så ble han pågrepet igjen. Da må det vel sies at hans fengselsflukt som Bladet Tromsø skriver om den 8. april 1983, var langt mer sofistikert.

Utrolig akrobatikk

– Det er nesten utrolig at 25-åringen klarte å rømme fra luftegården. Sikkert er det i alle fall at rømlingen må ha utvist en utrolig akrobatikk for å komme over fengselsmuren, sa fengselsdirektør Bjørn Dokmo ved Trondheim kretsfengsel som også var direktør for nordre fengselsdistrikt.

Rømlingen ble etterlyst i mediene og ble ansett som desperat og farlig med et langt rulleblad bak seg. Da han ble arrestert denne runden, var han mistenkt for 17 straffbare forhold og var tidligere domfelt åtte ganger for tyveri, innbrudd, biltyveri og misbruk og besittelse av narkotika.

«Ikke desperat»

Rømlingen likte dårlig å bli omtalt som «desperat» og «farlig». Derfor tok han kontakt med advokat Ole Gjerdrum mens han var på rømmen. Denne samtalen skriver vi om tre dager senere.

– Jeg er ikke desperat og farlig, men gi beskjed om at politiet ikke behøver å lete mer. De vil ikke finne meg. Når alle har roet seg ned skal jeg melde meg frivillig – på Gimle, sa rømlingen til advokaten.

Under deres telefonsamtale kom det fram at rømlingen ikke ønsket å sitte i fengsel i øyeblikket og at han ville ha minst mulig med politiet å gjøre. Og det kan man jo forstå.

Endelig pågrepet

Samme dag som denne saken sto på trykk var det imidlertid stopp på rømlingens frihet. Tirsdag 12. april skriver vi «Rømlingen pågrepet» på forsida. Det skjedde i en bakgård i Prestenggata etter et innbrudd i Parkgata. Da han ble pågrepet et par minutter etter innbruddet hadde han allerede tatt på seg utbyttet: et par sko, hansker og en jakke.

I dramatikkens navn oppsto det selvfølgelig problemer under transporten til fengselet, men hva som skjedde har ikke blitt avslørt. Og det er verdt å merke seg at i avisspaltene hadde fengselsmuren vokst med over en meter fra den 8. til den 12. april.