Aslaksen har i denne omgangen gjort et fremstøt mot det offentlige – kommunen og fylkeskommunen – samt reiselivet. Her vil han presentere sin idé om et globalt kunnskapssenter for alle nordlysinteresserte.

Et lokomotiv

I presentasjonen for aktuelle deltakere, betegner Aslaksen nordlyssenteret som et lokomotiv for den regionale reiselivsnæringen.

– Senteret vil også bli et knutepunkt og virke som en brubygger mellom publikum og forskningsmiljøene.

Totalt er det snakk om å etablere et opplevelsessenter på 5.000 kvadratmeter fordelt på seks etasjer. De skal blant annet inneholde egen filmsal, 3D-rom, panoramakuppel, utstillingslokaler og kafé.

Gode krefter

– Vår intensjon har hele tiden vært at dette skal være et samarbeidsprosjekt. Vi har lansert ideen og fremsatt et ønske om plassering. Nå skal alle gode krefter jobbe for at dette skal bli en realitet.

Torsten Aslaksen sier at ønsket er at flest mulig skal fremsnakke prosjektet – både lokalt og nasjonalt. I den forbindelse ønsker han å skape en arenagruppe som skal drive lobbyvirksomhet.

Liten workshop

– På idédugnaden neste uke skal vi også ha en workshop hvor deltakerne kan snakke fritt og komme med forslag – bidra med konkrete ting. Det er særdeles viktig på det nåværende stadium, sier gründeren.

Byens neste storstue skal bli et senter for nordlysturisme. Globen vil ha en årlig kapasitet på inntil en halv million nordlysjegere.

Foruten Aslaksen, står også Ivar Haugen og Arne Mors fra Tromsø Safari og hans far, arkitekt Odd Aanesen, bak ideen som både kommuneledelsen og Innovasjon Norge er positive til. Eierne har søkt sistnevnte om midler til forprosjekteringen – en drøy million kroner.

500.000 turister

Torsten Aslaksen understreker at nordlysturismen brer om seg. Årlig kommer rundt 500.000 tilreisende nordover for å oppleve fenomenet. Av disse havner en femtedel i vårt område. Det antallet kan økes betraktelig. Men det forutsetter at vi får det ønskede signalbygget som skal bli en magnet i nordlyssammenheng.

En magnet

Aslaksen forteller at senteret får en høyde på 27–28 meter og er kostnadsberegnet til 100–150 millioner kroner.

– Vi tror globen vil bli en magnet og generere langt større trafikk enn det vi opplever i dag. I en tid da byen sliter med overkapasitet på hotellsiden, vil nordlyssenteret bidra sterkt. Hele året, mener gründeren.

Gigantisk plan

Torsten Aslaksen er klar over at planen er gigantisk og at det blir en lang prosess å få dette realisert.

– Dette er imidlertid en gylden mulighet for byen. Om ikke vi trår til, vil andre stjele ideen. Et signalbygg av denne kaliber, vil bli et landemerke som hele verden forbinder med nordlyset. Den muligheten kan vi ikke la gå fra oss.