Tromsøkvinnen, som selv benytter eiendommen på Strandveien som kontor, har vært ille plaget. Etter utbyggingen på Bjerkakerstranda, skjer det at hun får avløpsvann med dritt og møkk i underetasjen. Sist det skjedde – i fjor – fikk hun beskjed fra kommunen om å rydde opp og sende regning til rådhuset.

Ikke hørt noe

– Det ble gjort, men jeg har ikke sett snurten av oppgjøret. Med jevne mellomrom har jeg purret uten å få svar.

Det endte med at tålmodigheten tok slutt. Derfor trakk Haugland summen – vel 4.200 kroner – fra eiendomsskatten. Nå har hun fått begjæring om tvangssalg av eiendommen.

Brukte ikke firma

– Før fjorårets drittsak, har vi hatt tre andre tilfeller. Da ble et rengjøringsfirma benyttet og vi fikk aldri noen regning.

– Denne gang var det ingen som kunne ta imot personellet og vi avtalte å ordne saken selv.

Anne Sofie Haugland mener kommunen har opptrådt arrogant i denne saken. Hun påpeker at det er de som er skyld i at kloakk til stadighet kommer opp i kjelleren hennes. Likevel vil de ikke gjøre opp for seg.

Svarer ikke

– Jeg vet ikke hvor mange brev jeg har sendt for å få oppgjør. Men ingen svarer. Først da jeg foretok motregningen, kom reaksjonen. Nå har jeg frist til 14. april med å betale.

Haugland innser at hun er tvunget til å gjøre opp. I motsatt fall havner eiendommen på andre hender – for en billig penge.

Aldri problem

Pensjonisten forteller at hennes foreldre kjøpte huset på 50-tallet. Før utbyggingen langs sjøsiden, var det aldri problem.

– Nå opplever både jeg og naboene at kloakk strømmer inn når det regner og er stor flo.

– Og så vil jeg nevne at huseierne ved siden av brukte et firma til å rydde opp sist sommer. De fikk utgiftene dekket fra kommunen – uten noe om og men, konstaterer Anne Sofie Haugland.

Legger seg flat

Leder for Vann og avløp, Geir Helø, legger seg flat når iTromsø presenterer saken for ham:

– Dette er rett og slett en forglemmelse fra vår side. Korrespondansen er havnet ned i bunken og glemt. Nå tar vi umiddelbart affære og gjør opp med Haugland. Senest mandag, sier Helø.

Hos Anne Sofie Haugland står støvlene alltid klare. Hun vet ikke når kjelleren blir overfylt med kloakk neste gang. Foto: Ronald Johansen / iTromsø